<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пентагонът забрани стрелбата по ирански културни обекти, в противоречие на Тръмп

07 Януари 2020
0 383

Министърът на отбраната на САЩ Марк Т. Еспър се опита да спре международния протест, като забрани военни атаки срещу културни обекти в Иран, ако конфликтът с Техеран ескалира допълнително. Това се случва въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп да унищожи някои от ценните забележителности на страната, пише "Ню Йорк Таймс".

 

Еспър призна, че поразяването на културни обекти без военна стойност би било военно престъпление. Изказването му противоречи на държавния глава, според който подобни места трябва да бъдат законни мишени.

 

"Ще следваме законите на въоръжените конфликти", каза министърът на брифинг в Пентагона, попитан дали културните обекти ще бъдат атакувани, както президентът предложи през уикенда.

 

КРИЗАТА МЕЖДУ САЩ И ИРАН: ЕТО КОЙ ПЕЧЕЛИ

 

Сенатор Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд и член на Комитета за въоръжени служби на Сената, заяви, че заплахите на Тръмп само ще насърчат световните деспоти да се прицелват към места с антични забележителности.

 

Иран, дом на една от най-древните цивилизации в света, има 22 културни обекта, въведени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, включително руините на Персеполис, столицата на Ахеменидската империя, по-късно завладяна от Александър Велики. Други включват останките от свещения град на Еламското кралство и редица персийски градини от времето на Кир Велики.

 

Съединените щати са подписали международно споразумение от 1954 г. за защита на културните ценности при въоръжен конфликт и са били лидер в осъждането на нации и групировки, които унищожават такива.

 

 

Източник: "Ню Йорк Таймс"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции