<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой беше първ...

Периодът между 5-ия и 10-ия ден е ключов за развитието на Covid-19, твърдят експерти

01 Декември 2020
0 6697

Учени от университета в Оксфорд посочват, че периодът между 5-ия и 10-ия ден с Covid е ключов за развитието на болестта, предаде bTV.

Болестта протича съвсем различно при отделните пациенти, но при всички периодът от пети до десети ден са най-притеснителни. Именно тогава се появяват повечето респираторни проблеми, особено при хората с придружаващи заболявания и тези с наднормено тегло. При по-младите пациенти влошаването може да се случи чак на ден 10-12 от появата на първите симптоми.

Пуснаха пълен списък с придружаващите заболявания на всички 221 починали с Covid-19 вчера

Макар повечето хора да не развиват тежки симптоми на заболяването, влошаването му следва една и съща и схема на развитие. Повечето пациенти се възстановяват за около седмица и симптомите им изчезват, но някои от тях претърпяват „тежка втора вълна“ на болестта.

Периодът между 5-ия и 10-ия ден е ключов за развитието на Covid-19, твърдят експерти

“Тиха пневмония”

Около края на първата седмица е най-важно пациентите с доказан коронавирус да обръщат внимание на симптомите си. Ако се появи задух или болка в гърдите, е добре да се потърси лекарска помощ. Често се случва появата на т.нар. „тиха пневмония“, симптомите за която се появяват в изключително късен етап. Най-основният и добър ориентир за влошаващо се състояние е сатурацията. Насищането на кислород в кръвта трябва да бъде над 95%, а всичко под 92% е притеснително.

Ако пациентите са на домашно лечение, могат да подобрят дишането си като лежат по корем.

При липса на пулсов оксиметър лекари съветват всеки пациент сам да проведе т.нар. тест на Рот – болният поема и задържа въздух и започва да брои до 30. Ако пациентът не може да стигне до числото 10, без да си поеме отново дъх, това означава, че кислородните нива в кръвта му е възможно да са паднали под 95%. Ако не може да стигне до числото 7, е възможно нивата на кислород да са паднали под 90%.

Експерти от университета Оксфорд обаче уточняват, че тестът на Рот не е изпробван при коронавирус и може да даде грешен резултат.

Източник: bTV

Видео: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции