Следва: ЕМА разреши с...

Пети ден корабът “EverGiven” стои заседнал в Суецкия канал, кран ще разтоварва контейнерите

28 Март 2021
0 7356

Пети ден огромния контейнеровоз “Ever given” стои заседнал в Суецкия канал. Associated Press съобщава, че два опита за освобождаването му сда се провалили вчера, предаде Dir.bg.

Надеждите, че висок прилив ще даде тласък на гигантския плавателен съд на транспортната компания “Evergreen Marine”, се оказаха попарени и днес стана ясно, че към мястото пътува кран, който ще започне да го освобождава от товара му.

Най-малко 230 кораба изчакват при Суецкия канал заради заседналия контейнеровоз

Дузина влекачи работят паралелно с драгирането на пясъка и тинята около носа. Вече са отстранени около 9000 тона воден баласт от кораба. Ако усилията да бъде освободен от глинестия пясък не доведат до резултат, компанията, наета да осъществи салвидж операцията, ще отстрани стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на специализираната нидерландска компания “Боскалис” (Boskalis), съобщи, че кран вече е на път, за да вдигне контейнерите. Управлението на канала (Suez Canal Authority) вчера организира за медиите първото пътуване до мястото, където е заседнал корабът.

Суецкият канал, блокиран от гигантски контейнеровоз, който заседна във вторник, е най-бързият морски път между Азия и Европа и около 15 процента от световния корабоплавателен трафик минава през него.

Снимка от Европейската космичека агенция показва обичайното струпване на чакащи кораби (вляво), сравнено със ситуацията към 25 март. Източник: AP

“Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал”, прогнозират анализатори, след като броят на изчакващите плавателни съдове застрашително нараства с всеки ден.

Кадри на заседналия контейнеровоз, заснети от Международната космическа станция можете да видите във видеото горе.

Източник: Dir.bg

Видео: Instagram

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции