<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Петр Келнер придоби бТВ в пакет с телевизии от още четири държави

28 Октомври 2019
0 1116

Фондът на най-богатия чех Петр Келнер, PPF Group, обяви късно в неделя, че притежавана от него компания е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME). По-рано същия ден CME обяви, че сделката е в брой и е на стойност 2,1 млрд. долара. С тази сделка най-голямата българска телевизия бТВ, ще стане собственост на Петр Келнер, съобщава Свободна Европа.

 

CME е собственик на групата на бТВ, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията притежава също телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

 

Главните изпълнителни директори на CME, Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, обясняват в съобщението, че през последните години основната им цел е била така да преструктурират бизнеса на компанията, че да донесат максимална доходност на акционерите. Подписаната сделка осигурява по 4,58 долара на акция, което е с 32% повече от стойността на акциите на 25 март тази година, когато компанията обяви плановете си за продажба.

 

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", казва Петр Келнер, цитиран в съобщението на PPF Group.

 

Сделката се очаква да бъде завършена до средата на 2020 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от събранието на акционерите на CME, както от Европейската комисия и националните антимонополни регулатори.

 

Миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това бе купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

 

бТВ е създадена през 2000 г. като собственост на Balkan News Corporation, подразделение на притежаваната от Рупърт Мърдок News Corporation. През 2010 г. компанията е купена от CME за 400 млн. долара, която днес се разделя с медийния си бизнес в общо пет държави за малко над 2 млрд. долара.

 

Повече от половината от стойността на сделката, общо 1,15 млрд. евро, са гарантирани от банките BNP Paribas, Crédit Agricole, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit.

 

 

 

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции