<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доцент Кунче...

Пингдемия: защо свършиха храните в магазините във Великобритания

26 Юли 2021
0 2721

Изненада: този път не Брекзит е причината за опразнените рафтове в много магазини на Острова. Недостигът основно на хранителни продукти се дължи на пандемията – твърде много хора едновременно са поставени под карантина, пише Дойче веле.

Феноменът вече има име: пингдемия. Предполага се, че на почти два милиона британци в момента им се налага да се изолират, тъй като или са болни от коронавирус, или поради близки контакти със заразени са били уведомени, че трябва да си останат вкъщи с „пинг” – чрез британското приложение за коронавирус или пък от здравните власти.

Страната е изправена пред напълно неочаквани предизвикателства. Много от супермаркетите имат проблеми да запълнят рафтовете си, снимките в социалните медии илюстрират ситуацията достатъчно добре.

Все повече случаи на Covid-19 във Великобритания имат връзка с мачове от Евро 2020 (видео)

Проблеми със сметоизвозването, затворени бензиностанции

По информация на БиБиСи, в някои райони и сметта не се извозва, а полицията предупреждава гражданите за очаквани затруднения заради недостиг на служители. Пак заради липсата на персонал редица бензиностанции са затворени, а учениците са изпратени преждевременно в лятна ваканция.

Пингдемията породи дебати дали напълно имунизираните могат да избегнат задължителната карантина, като вместо нея се тестват ежедневно. Това правило би трябвало да влезе в сила в средата на август. До момента има изключения само за участниците в един пилотен проект и за служителите в здравеопазването.

Пингдемия: защо свършиха храните в магазините във Великобритания

Много браншове, сред които в търговията на дребно и месната промишленост настояха изключенията да се отнасят и за тях – не без успех: заради критичното положение правителството на премиера Борис Джонсън въведе извънредни правила за работещите в супермаркетите, които са имали контакт със заразени с коронавирус. За тях изискването за карантина вече не важи – вместо това те трябва да се подлагат на редовни тестове за коронавирус.

Заболеваемостта нараства

Във Великобритания броят на новозаразените расте отново от седмици – най-вече заради разпространението на силно заразния вариант Делта. Към това се добавя обстоятелството, че британското правителство междувременно отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции