Следва: Нови умотвор...

Пластмасата достигна дъното на Марианската падина (ВИДЕО)

21 Декември 2018
0 1177

Замърсяването на планетата с отпадъци не е нов проблем, но усилията за справянето с него изглежда не дават достатъчно добри резултати. Напротив, замърсяването достига нови и нови места из Земята. Вече дори най-дълбоката точка на земната повърхност – Марианската падина, е замърсена с пластмаса, съобщават учени от Китайската академия на науките.

 

 

Те са анализирали движението на т.нар. микропластмаса в океана и са открили, че тя достига дори до дъното на Марианската падина на 11 км. под морското равнище. Учените са проверили и доколко малките парчета пластмаса влияят на организмите и колко разпространени са те.

 

Оказва се, че Марианската падина събира доста голямо количество от микропластмасата и според учените тя вероятно е сред местата на планетата с най-голяма нейна концентрация. Колкото по-дълбоко е, толкова повече се увеличава количеството на пластмаса, като максималната измерена стойност е 13,51 парчета на литър. Това е четири пъти повече спрямо предишните проучвания за количеството микропластмаса на малка дълбочина под повърхността.

 

 

Анализите показват още, че микропластмасата не се утаява, а е широкоразпространена, особено под 7 км. дълбочина. Тъй като пластмасата не се разгражда във водата, тя или остава на повърхността, или потъва. Оставайки във водата, тя вреди на организмите, като не само ги застрашава от задяване, но и причинява хормонален дисбаланс.

 

Освен това част от нея навлиза в хранителната верига. Изчисленията показват, че средно по 13 млн. тона пластмаса попадат в световния океан всяка година. Затова са нужни още по-сериозни усилия за намаляването на замърсяването.

 

Източник: "Вести"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции