Следва: Отново изхвъ...

Платмасови отпадъци от храна, поръчана за вкъщи, се оказват основна част от боклука в океана

11 Юни 2021
1 100

Пластмасовите изделия от доставка на храни и напитки за вкъщи доминират сред отпадъците в световния океан, според най-обширното проучване по темата до момента, цитирано от The Guardian.

Пликовете за еднократна употреба, пластмасовите бутилки, хранителните контейнери и опаковките за храна са четирите най-разпространени елемента, замърсяващи моретата, представляват почти половината от човешките отпадъци, установиха изследователите. Само 10 пластмасови изделия, включително пластмасови капачки и риболовни съоръжения, представляват три четвърти от отпадъците, поради широкото им използване и изключително бавното разграждане в природата.

Отново изхвърлят тонове пластмаса в депо за строителни отпадъци (РЕПОРТАЖ)

Учените коментират, че идентифицирането на ключовите източници на океанска пластмаса показва ясно къде са необходими действия за ограничаване на тази практика. Те призоваха за забрана на някои често срещани артикули и стимулиране на производителите да поемат по-голяма отговорност.

Потребителите искат пластмасови бутилки, твърдят от “Кока-Кола”

Действията относно пластмасовите сламки и торбички в Европа са добри, отчитат изследователите, но има риск от пренебрегване на работата по далеч по-често срещаните видове отпадъци.

Морска костенурка изхожда пластмаса, след като се е хранила с различни отпадъци (видео и снимки)

„Не бяхме учудени от това, че пластмасата представлява 80% от отпадъците, но големият дял на продуктите за доставка на храни и напитки за вкъщи ни изненада“, заяви Кармен Моралес-Казелес от Университета в Кадис, Испания, водещ автор на изследването. Тя добавя: “Тази информация ще улесни политиците да предприемат действия“.

Китай забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба

Най-висока концентрация на отпадъци е установена по бреговите линии и морските дъна в близост до бреговете. Учените казват, че вятърът и вълните многократно пренасят отпадъци по бреговете, където се натрупват на близкото морско дъно.

Изследването е публикувано в списание Nature Sustainability. То е финансирано от фондация BBVA и испанското министерство на науката.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции