Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Плъховете обичат да играят на криеница (ВИДЕО)
Плъховете обичат да играят на криеница (ВИДЕО)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
10-08-19
добавено
2552
прегледа

Учени от Берлин научиха плъхове да играят на криеница. Експериментът е част от опит да се разбере повече за поведението на животните. Няколко седмици по-късно специалистите установяват, че плъховете не просто играят на криеница, но дори се забавляват и им харесва.

 

Всичко започва с гледане на клипчета в YouTube, разказва BoredPanda. Ученият Майкъл Брехт забелязва, че много хора са научили домашните си любимци плъхове да играят на криеница. Че тези животни обичат да си играят е известно на науката отдавна. Криеницата обаче е по-сложна. Изисква се разбиране за това в каква роля е конкретният играч и какво се иска от него.

 

С помощта на свои коелги Брехт създава кът за игра с площ 30 кв. м. Вътре са подредени кутии и други места за криене. Учителят по криеница на плъховете се казва Аника Рейнхолд. В експеримента участват 6 животни. Всяко едно се поставя в кутия с капак. След като Аника се скрие, кутията се отваря с дистанционно и ако плъхът я намери, получава нещо за ядене като награда. После ролите се сменят и животното трябва да се крие, а човекът - да го търси.

 

Само две седмици по-късно пет от шестте плъха вече знаели как да играят на криеница, твърдят учените. На въпрос дали животните се учат, защото очакват награда, Брехт отговаря, че те са подскачали от радост. Освен това се криели на различни места и така удължавали играта.

 

Източник: BoredPanda