<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66194" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сателитни сн...

Повече изхвърлени предпазни маски, отколкото медузи плуват в световния океан (видео и снимки)

09 Юни 2020
0 2498

Природозащитници предупреждават, че пандемията от коронавирус може да доведе до гигантски ръст на замърсяването на световния океан, след като все по-често се намират маски и латексови ръкавици на дъното на моретата, пише Guardian.

Животът на морските обитатели и без това е застрашен от огромните количества пластмасови отпадаци, които ежегодно се изхвърлят в океана.

Френската неправителствена организация Opération Mer Propre започна предупредителна кампания миналия месец, целяща да осведоми хората за вредите, които нанасят на морето и неговите обитатели, изхвърляйки маски и ръкавици за еднократна употреба. Това стана, след като водолази извадиха Covid-отпадъци недалеч от курорта Антиб на брега на френската Ривиера.

“Намерените количества маски и ръкавици бяха повече от огромни”, каза Джофри Пелтие, представител на организацията. Но той се тревожи, че откритието само загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони хора по целия свят използват продукти за еднократна употреба при борбата с коронавируса.

„Очакваните нови нива на замърсяване ще станат факт, ако нищо не бъде направено“, допълва Пелтие.

Къде отива пластмасата след като я изхвърлим в кофата за боклук? (снимки)

От организацията се надяват изображенията да подтикнат хората да ползват маски за многократна употреба, както и да заменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете.

“Има толкова алтернативи при предпазните средства, че пластмасата не е единствената възможност за ограничаване на пандемията”, убеден е Пелтие. “С продължителност на живота си около 450 години, тези маски са екологична бомба с оглед на трайните им екологични последици за нашата планета”, допълва той.

Пластмасата достигна дъното на Марианската падина (ВИДЕО)

Както всяка година, около 13 милиона тона пластмасови отпадъци отиват в океана. Така има риск картината на замърсяването да стане още по-мрачна, докато страните се борят с пандемията.

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции