<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тракийско св...

Незаконно повече от 2 години общинска поликлиника е в частни ръце (РЕПОРТАЖ)

12 Юни 2020
0 8755

Скъпи приятели, вече ви разказахме приказката за щедрия общински съвет в Бургас, който в края на април подари на фирмите-собствениците на „Сараите на Доган” цял общински път. Оказа се, че порочните практики в Общинския съвет в морския град далеч не се изчерпват само с това.

Общинският съветник от Бургас Константин Бачийски разказа пред нашата камера и за друг сходен случай: единствената общинска поликлиника в квартал „Меден рудник” е била прехвърлена на частното дружество „Булфарма”, зад което стои определяният като „най-имотен лекар” д-р Михаил Тиков, който е собственик и на „Софиямед”. След като на 30 януари 2018 година четири пъти Общинският съвет не приема предложението за това прехвърляне, въпреки агитациите от страна на кмета Димитър Николов, седмици след това заседание излиза протокол, в който пише, че решението е прието.

Константин Бачийски организира пресконференция, в която представя начина, по който е взето решението. В нея той подчертава, че сделката е извършена незаконосъобразно – стойността, която частната фирма ще заплати, е под пазарната оценка на Поликлиниката, което е в разрез със закона. Самото четирикратно прегласуване на решението също не кореспондира с Правилника за дейността на Общинския съвет. След пресконференцията, вместо решението за прехвърляне на Поликлиниката на частно дружество да бъде отменено, д-р Тиков завежда дело за клевета срещу общинския съветник. Бачийски печели делото и обезщетение в размер на 8 000 лв.

Междувременно граждани на Бургас подават жалба в Бургаския апелативен съд срещу това решение, но на първо четене той решава, че те нямат правен интерес. Те обжалват пред Върховния административен съд, който излиза с решение, в което насочва делото отново към Бургаския апелативен съд. Този път той решава, че не е компетентен да вземе решение и прехвърля случая към Бургаския окръжен съд. Той пък работи само с търговски дела и така делото се връща обратно в Апелативния съд, който отново решава, че гражданите нямат правен интерес. И така до момента няма съдебни институции, които да се заемат с решаването на казуса.

Ние ще се обърнем и към Висшия съдебен съвет за становище по този казус, а вие ни сигнализирайте за всякакви нередности.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции