<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66208" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съпругът на м...

“Подпорна стена набира камериерки”: как обезобразяват едни от най-красивите кътчета по Черноморието

09 Юни 2020
0 2916

“Подпорна стена на Черноморието набира камериерки.” Ето схемата, по която функционира разбойническото придобиване и застрояване на някои от най-красивите кътчета по Черноморието, описана от Ясен Бояжиев за Дойче веле.

Съпругът на министър Захариева е проектант на скандалния хотел-укрепление на “Алепу”?

&#8220;Подпорна стена набира камериерки&#8221;: как обезобразяват едни от най-красивите кътчета по Черноморието

Изглежда пак е време за политически вицове. Като този: Подпорна стена на южното Черноморие набира камериерки. Ясно е за какво става дума, нали? За строежа на Алепу, който с наглостта си успя да засенчи в новините дори мафиотските „приказки на Али Баба“ от Дубай.

Не е майтап

Сюжетът изплува миналата зима под формата на огромен изкоп и тук-там излят бетон. Тогава се вдигна голяма дандания, но после се забрави. Днес вече са вдигнати няколко етажа с оформени стаи, апартаменти, стълбища и асансьорни шахти. За всеки нормален човек – скелет на хотел на плажа. За „отговорните“ институции: „съоръжение с паралелепипеди, които приличат на стаи, но всъщност са конструкция, играеща роля на брегоукрепване”. Асансьорните шахти били за повече здравина. Всъщност щяло да има и хотелска част, но на следващ етап. И то само за да се покрият финансовите разходи по брегоукрепването.

„Подпорната стена“ на “Алепу” се води курортен комплекс и по документи (видео)

&#8220;Подпорна стена набира камериерки&#8221;: как обезобразяват едни от най-красивите кътчета по Черноморието

Ей така от години ни правят на луди. Стандартната схема за разбойническо придобиване и застрояване на някои от най-красивите кътчета по Черноморието продължава да действа. И нищо не може да се направи – освен малко шум и някой и друг виц. А както е отдавна известно, от безсилието се раждат политическите вицове.

Топ 8 на родното Бетономорие: грозно и нагло (Господари на Уеба)

Схемата

В този случай схемата се задейства чрез апортиране на „изоставени“ общински ниви в частно дружество, с последваща продажба на общинския дял в дружеството на смешна цена и преобразуване на нивите в урбанизирана територия.

После, не щеш ли, се появява т.нар. свлачище, което с годините по чудодеен начин се разраства (с решаващата помощ на багерите), за да послужи за заобикаляне на териториално-устройствените, строителните и екологичните норми. Идеята е под прикритието на брегоукрепващо съоръжение да се построи ваканционно селище на място, където при стриктно спазване на закона това въобще не би било възможно.

&#8220;Подпорна стена набира камериерки&#8221;: как обезобразяват едни от най-красивите кътчета по Черноморието

Естествено, схемата не би била възможна и без любезното съдействие на местната власт и куп държавни институции. Както и без съответната „нормативна база“, която (сякаш нарочно) е толкова объркана и противоречива, че заобикалянето ѝ е фасулска работа.

С помощ от законодателя

Впрочем, „усъвършенстването“ на законодателството в тази посока продължава. Точно в дните, когато сюжетът „Алепу“ гръмна отново, в парламента напредват два законопроекта, чиято очевидна цел е улесняването на подобни далавери чрез предварително неутрализиране на онези, които биха могли да им попречат.

Строежът на „Алепу“ е продължил въпреки забраната, според бивш служител на РДНСК-Бургас (видео)

Под предлог, че се въвежда „нов подход” за мрежата Натура 2000, с промени в Закона за биологичното разнообразие от управлението на защитените зони практически се елиминират научните институции и природозащитните организации с експертиза в тази област. За сметка на заинтересовани собственици на земи и на всевъзможни организации без ни най-малка представа за растителните и животинските видове и техните местообитания, за чието опазване е създадена Натура 2000.

&#8220;Подпорна стена набира камериерки&#8221;: как обезобразяват едни от най-красивите кътчета по Черноморието

С изменение на Закона за опазване на околната среда пък се премахва двуинстанционното съдебно производство при административни актове за екооценки и оценки за съвместимост с Натура 2000, с което се ограничава възможността за обжалване на решения, увреждащи природата. Мотивът е: “стимулиране на инвестиционния процес”.

Така се подготвя почвата за довършване на започнати и захващане на нови градежи като “подпорната стена” на Алепу. И за творенето на нови вицове, родени от безсилието. Като този: Cтрoитeлнa фирмa търcи плaж зa пoдпирaнe.

А във видеото горе можете да си припомните един наш материал от лятото на 2019-та година, в който правим класация на осемте най-грозни и нагли бетонни изпълнения на нашето Черноморие. За огромно съжаление година по-късно нищо не се е променило.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Iliyan Ivanov

    09 Юни 2020

    https://www.google.bg/maps/@43.1340982,27.9395607,399m/data=!3m1!1e3

Покажи всички Скрий

Реакции