<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85850" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода

22 Март 2021
0 1079

„Впечатляващо! Това може би е една от най-големите суми, които е намирана. […] Сериозна работа, поздравления!“

Думите са на главния прокурор Иван Гешев, произнесени във видео на пресцентъра му от 16 март, на което се виждат конфискувани от МВР фалшиви банкноти с общ номинал от 4 млн. долара и 3.6 млн. евро.

Миналата седмица разследващите представиха операцията като удар срещу международна схема за печатане на подправени пари, разкрита със съдействието на американските тайни служби на територията на столичното Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, пише Борис Митов за Свободна Европа.

Два дни по-късно обаче съдът освободи задържаните мъж и жена, у които бяха намерени банкнотите. Магистратите постановиха, че „по делото не е събрано нито едно годно доказателство“, че въпросните банкноти действително са фалшификати, предназначени за разпространение в паричния оборот.

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода

Така заглавията в медиите за успеха на антимафиотите от ГДБОП и партньорите им от Сикрет сървиз бяха засенчени от друга новина – иззетите фалшиви пари всъщност са “реквизит за сватби и кръщенета”.

“Реквизит за сватби и кръщенета”. МВР не е различило фалшиви пари от копия на банкноти

Кое е вярното? В следващите редове ще прочетете какво точно прие за доказано до момента съдът.

Фалшиви или подправени пари

Основният въпрос, който беше обсъждан в Софийския градски съд (СГС) на 18 март, беше дали в случая въобще може да се говори за извършено престъпление. Причината беше, че според защитата намерените банкноти всъщност не притежават нито един от обичайните белези на фалшификатите.

Това противоречи на обявеното по-рано от директора на ГДБОП Любомир Янев, който на пресконференцията по повод операцията заяви пред медиите, че парите са с относително добро качество.

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разглеждат намерените банкноти в СДВР. Снимка: Прокуратура РБ

Прокуратурата фокусира обвинителната си пледоария пред СГС върху голямото количество банкноти, вместо да коментира тяхната изработка. Тя поиска постоянния арест на двамата обвиняеми по делото Илия Ненов и Даниела Андонова на базата само на експертни справки от столичната полиция, които казват, че намерените пари са фалшиви.

Защитата обаче опонира, че такова понятие не съществува в Наказателния кодекс (НК), а задържаните са обвинени за „подправени пари“, каквато е официалната формулировка на това престъпление. Затова и адвокатите пледираха, че обвинението е прибързано и неясно.

Освен това адвокатите оспориха тезата на прокуратурата, посочвайки, че експертните справки всъщност са показали, че при изработването на банкнотите не е използвана същата хартия като на истинските долари, нито техники за дълбок печат и релеф, а и липсват холограмни ленти и серийни номера.

„Единственото тяхно предназначение е да бъдат реквизит за дадени събития. Това са сватби, кръщенета“, каза в съдебната зала един от адвокатите на Ненов и Андонова. Той също добави, че „в интернет се продават парти пистолети, които изхвърлят фалшиви долари“.

Стара двуцветна печатарска машина

Друг довод на защитата беше, че от официално предоставена по делото информация от ВТУ „Тодор Каблешков“ се е разбрало, че използваната от Ненов печатна машина е двуцветна и е произведена през 1987 г.

„И тази машина очакваме да произведе парични знаци? Това поне за мене е абсурдно“, възкликна един от адвокатите, на което прокуратурата отговори само, че на този въпрос предстои да отговорят назначените експертизи по разследването.

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода
Печатарската машина “Хайделберг”, на която работи обвиняемият Ненов. Снимка: МВР

В края на едночасовото си заседание съдия Милен Михайлов прие за основателна тезата на обвиняемите и подчерта, че намерените банкноти „не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци“.

„Не става ясно тези банкноти да имат характериситиките на подправени парични знаци”, прие съдът. Наказателният кодекс преследва производството и разпространението именно на “подправени” банкноти.

Затова съдия Михайлов определи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ и за двамата задържани и ги освободи незабавно от ареста. Решението обаче не е окончателно и може да бъде атакувано от държавното обвинение пред Софийския апелативен съд.

Дали банкнотите представляват фалшификати по смисъла на закона или са просто реквизит за тържества не беше единственият спорен въпрос по казуса. По време на заседанието на СГС стана ясно, че Илия Ненов не работи по трудов договор с висшето транспортно училище, както обявиха първоначално разследващите.

Всъщност мъжът се оказа служител на фирма, наела склад на територията на университета и носеща същото име – „ВТУ Каблешков ЕООД“. Това беше съобщено междувременно и от ректора на самото учебно заведение Даниела Тодорова, която изпрати официално опровержение до медиите.

По-горе можете да си припомните видео на NOVA по темата.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции