Пожарите в Австралия са опустошили над 20% от горите ѝ

February 25, 2020
37 36
Коментари: 0

Според нови проучвания над 20% от горите в Австралия са изгорели вследствие на летните пожари и е съотношение, което учените смятат, че е безпрецедентно в световен мащаб.

 

Проучванията, публикувани в специално издание на списание “Nature Climate Change”, фокусирани върху кризата с пожарите, показаха, че 21% от общата площ на австралийските гори, с изключение на Тасмания, са изгоряли до момента вследствие на опостушителните пожари.

 

БОРБАТА НА АВСТРАЛИЯ С ОГЪНЯ В КАДРИ (ВИДЕО)

 

За целта на анализа учените проучили площта на горящите гори на всеки континент като дял от общата горска покривка на света през всеки пожарен сезон за последните 20 години. Високите 21% контрастират драстично с дела на изгорелите гори през всеки сезон на който и да е друг континент в този период от време, който за повечето континенти е едва 4-5%.

 

Единственото изключение е при тропическите и субтропични сухи широколистни гори в Азия и Африка, за които анализът установи, че средната загуба вследствие на пожари е била между 8 и 9% за този период.

 

Учените обаче уточниха, че тези 21% вероятно са много повече, тъй като не са включили данните от пожарите в Тасмания, а огънят в Австралия все още продължава да гори.

 

 

 

“Данните за пожарите през тази година напълно се отличават от данните за всички изминали години, що се отнася до Австралия или други страни като цяло“, каза водещият автор на изследването Матиас Буер.

 

„Нищо подобно не се е случвало досега и се чувстваме уверени да наречем данните безпрецедентни. Думата “безпрецедентно” се използва много през последните два месеца, но нашият анализ е първият, който поставя истински факти и данни в подкрепа на това твърдение”, добави той.

 

В друго проучване учените Бенджамин Сандерсън и Роузи Фишър изследвали някои фактори, които са повлияли на настоящите пожари в Австралия и какви пропуски в знанията могат да бъдат запълнени, за да се подготви по-добре обществото за потенциално по-екстремни събития в бъдеще.

 

Те твърдят, че в случая на последните събития в Австралия няма съмнение, че рекордната температура през последната година не би била възможна без антропогенно влияние.

 

 

 

 

Те добавиха, че при сценарий, при който емисиите продължават да нарастват, такава година ще бъде средно топла до 2040 г. и изключително хладна до 2060 г.

 

АВСТРАЛИЯ, МОЯТ ИЗГУБЕН РАЙ. РАЗКАЗ НА КЛОИ ЛАЙНХАМ

 

Андрю Кинг, преподавател по климатични науки в Университета в Мелбърн, е съавтор на още едно проучване, целящо да разбере ролята на промените в климата и сушата.

 

Той твърди, че последиците от екстремната суша, жегата и пожарите са добре документирани, но тези проучвания за климатичните промени в природата имат за цел да предоставят “информиран коментар за тежките метереологични условия през изминалото лято“.

 

“Има много неща, които все още не разбираме напълно“, каза Кинг.

 

“Въпреки че можем да кажем с увереност, че предизвиканите от хората промени в климата са засилили екстремните горещи вълни наблюдавани това лято, влиянието на причинените от хората промени в климата върху сушата и пожарите в Австралия е много по-трудно да се разбере, като естествената променливост на климата играе много голяма роля и в двата случая”, добави той.

 

Според него климатичните модели, използвани за прогнозиране, имат недостатъци в симулирането както на суша, така и на пожари, вследствие на което все още не могат да се дадат стабилни насоки за това как тези крайности на австралийския климат ще продължават да се променят, докато останалата част от света също продължава да се затопля.

 

 

 

 

 И ДЪЖДОВЕТЕ НЯМА ДА СПРАТ ПОЖАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ

 

Джеймс Колет, преподавател по психология в Школата за здраве и биомедицински науки и Технологичният кралски институт в Мелбърн (RMIT) заяви, че фактът, че списанието е публикувало издание изцяло фокусирано около катастрофалните пожари в Австралия, показва “колко важно е влиянието на огньовете върху глобалното съзнание”.

 

„В момента Австралия е ярък пример, който движи международния дискурс за изменението на климата“, каза той.

 

“Можем само да се надяваме, че психологическото въздействие от пожарите допринася за политическите, икономическите, индустриалните, научните и социалните промени, необходими за справянето с климатичната криза и създаване на по-устойчив свят”, добави той.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: