<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77336" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече над 48 ми...

Покрай изборите в САЩ се разиграха сцени, които познаваме предимно от Африка

05 Ноември 2020
0 946

Около изборите за президент в САЩ се разиграват сцени, които иначе познаваме предимно от Африка. Журналистката от Камерун Мими Мефо Такамбу описва някои обезпокоителни прилики за Дойче Веле.

През последните десетилетия външната политика на САЩ, била тя добра или лоша, имаше две основни цели: да се въведе либерален ред по американски образец и да се насърчават демократичните ценности. 

Основни ценности са заложени на карта

Своите войни във Виетнам, Ирак, Афганистан и Либия американците винаги оправдаваха с твърдението, че са пазители на свещените демократични ценности, които желаят да насърчават и закрилят по цял свят.

Но тъкмо тези демократични ценности в момента са поставени под въпрос в самите Съединени щати. Още преди изборите президентът Тръмп отказа да обещае, че ще признае и ще приеме евентуалното си изборно поражение, а това вече е тревожен сигнал за бъдещето на либералната демокрация.

Покрай изборите в САЩ се разиграха сцени, които познаваме предимно от Африка

Такива нагласи и действия всъщност познаваме само от Африка или от други части на земното кълбо, за които САЩ от десетилетия неуморно повтарят, че трябвало да си научат демократичните уроци. Не сме забравили и не особено ласкателните бележки на Тръмп по адрес на редица африкански страни и техните ценности. С други думи: очевидно си имаме работа с лицемерен двоен морал.

Тръмп се обяви за победител в Twitter и вече намекна за фалшификация на изборите

Нещо невиждано досега

Но да оставим тази тема за момент настрана. Защото, ако се абстрахираме от обвиненията в изборни измами и опасенията от насилие след като станат известни окончателните резултати от изборите в САЩ, в същата тази страна наблюдаваме още една тенденция, която досега беше разпространена единствено в недотам развити демокрации: който и да спечели изборите, в Белия дом във Вашингтон за пръв път ще влезе президент над 75-годишна възраст. Досега главно африкански и латиноамерикански лидери имаха навика да се вкопчват във властта и да не я изпускат дори на възраст, когато един политик отдавна трябва да е отишъл в пенсия.

Покрай изборите в САЩ се разиграха сцени, които познаваме предимно от Африка

А ако се върнем към демократичните ценности: САЩ като нищо могат да се окажат в състояние на свободно падане, ако събитията се развият така, както от известно време намеква Тръмп. Тоест, ако сегашният президент откаже да признае евентуалното си поражение и обвини своя съперник в измама. Ако обаче Тръмп спечели изборите, тогава пък ще възникна друг въпрос: дали не ги е спечелил именно с измама, за каквато толкова често говори?

Всичко това показва, че основните принципи на либералната демокрация са поставени на сериозно изпитание – както от цялата предизборна борба, така и от събитията, последвали след затварянето на избирателните секции. Независимо кой ще спечели.

Източник: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции