<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65565" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поливат с мля...

Полицаи в САЩ коленичат и прегръщат протестиращи в знак на солидарност с тях (видео и снимки)

02 Юни 2020
0 2425

Полицейски служители в САЩ изразяват съпричастността си към движението “Животът на чернокожите е от значение” като прегръщат демонстрантите и коленичат, пише DailyMail.

В края на май белият полицай Дерек Чавин притисна с коляно врата на невъоръжения Джордж Флойд към асфалта в продължение на повече от осем минути, въпреки отчайващите му молби за помощ и възгласите му: „Не мога да дишам“. Същият по-късно почина от задушаване.

Смъртта на Флойд се превърна в символ на системната полицейска бруталност срещу афро-американците в САЩ и разпали ожесточени демонстрации в страната.

В събота хиляди хора се събраха под дъжда в центъра на Сиатъл, за да протестират. Кметът на града обяви полицейски час в 17 часа, след като полицаите пръскаха демонстранти и бе съобщено, че използват халостни гранати и сълзотворен газ.

Поливат с мляко очите на момиченце, напръскано с лютив спрей от полицията в САЩ (видео и снимки)

Въпреки че мнозина от протестиращите са се разпръснали скоро след това, десетки са останали в центъра на града, влизайки в стълкновения с полицията. Имало е палежи и нахлувания в магазини, придружени с грабежи на стоки и вещи.

Десетки хиляди души се събраха на протест в повече от половината американски щати в неделя, докато резерви от Националната отбрана бях мобилизирани през уикенда. Това доведе до арестуването на 4100 протестиращи само през уикенда.

Ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в поне 40 града в САЩ за шести пореден ден (видео и снимки)

Протестите в САЩ са най-големите от бунтовете през 1968 година след атентата срещу Мартин Лутър Кинг.

Все повече примери се явяват обаче, при които полицейски служители изразяват съпричастност към протестиращите като коленичат пред тях или се присъединяват към редиците им в протеста.

Източник: DailyMail

Видео и снимки: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции