<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаите из...

Полицаят, заподозрян от съда в лъжесвидетелстване срещу протестиращи, не е отстранен от работа

16 Ноември 2020
0 1446

МВР не е отстранило временно от работа служителя на столичната полиция Христо Шоколаров, заради когото преди повече от два месеца Софийският градски съд (СГС) сезира прокуратурата по подозрение, че е лъжесвидетелствал срещу протестиращи, пише Борис Митов за Свободна Европа Това става ясно от официален отговор на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до колегите от медията.

Столичната полиция излъгала за намерените бомби преди погрома над протестиращи на 2 септември?

Шоколаров беше част от полицейските екипи, ангажирани с охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември, на който се стигна до сблъсъци и арести. Той беше сред униформените, дали показания срещу демонстранти, задържани по обвинения в хулиганство.

Въпросният протест се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом. През деня имаше сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на демонстрантите със сила и десетки арести, а много хора се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

Мнението на съда

При разглеждането на мерките за неотклонение на общо седмина обвиняеми протестиращи на втора инстанция на 10 септември, СГС посочи в определението си, че полицаят Христо Шоколаров твърди, че по едно и също време е наблюдавал на две различни места две различни групи хора да извършват хулигански действия.

„В този смисъл показанията на свидетеля Шоколаров се явяват компрометирани, тъй като очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица“, приеха съдиите Ани Захариева, Андрей Ангелов и Адриана Атанасова, изключвайки думите на униформения от доказателствата по делото.

Тъй като Шоколаров беше единственият очевидец, подкрепил обвиненията срещу шестима от задържаните, СГС отмени мерките им за неотклонение и ги освободи. Освен това изпрати на Софийската районна прокуратура (СРП) протоколите от заседанието си и от разпитите на полицая „за преценка наличието на престъпление против правосъдието“.

Даването на лъжливи свидетелски показания пред съда „или пред друг надлежен орган на властта“ е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 5 години затвор. Затова съдът сезира СРП, за да прецени дали Шоколаров трябва да бъде разследван, обвинен и съден.

Мълчанието на прокуратурата

Въпреки публично известните подозрения, че полицаят е лъжесвидетелствал срещу протестиращи, над два месеца по-късно Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация дали е образувала проверка по случая.

На 6 октомври от Свободна Европа са се свърза с говорителя на СРП Невена Зартова и тя пое ангажимент да отговори на този въпрос, но след това спря да отговаря на служебния си телефон. На 14 октомври медията е отправила и писмено запитване до Зартова, а след това са помолили за съдействие и Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата, но до публикуането на техния материал отговор все още е липсвал.

Затова на 13 ноември от Свободна Европа са отправили два въпроса и до пресцентъра на МВР: извършвана ли е вътрешна проверка в МВР срещу Христо Шоколаров и ако да – какви са резултатите; както и дали той е бил отстраняван от работа от 10 септември досега и ако да – по какви причини?

Още на същия ден от столичната полиция са заявили, че по случая е в ход вътрешна проверка, но не са конкретизирали кога е била образувана. Добавили са и, че Шоколаров продължава да ходи на работа. По закон тези проверки са с едномесечен срок, който може да бъде удължаван, ако това е необходимо.

Все още обаче остава неясно дали прокуратурата ще извърши ефективна проверка по случая, сравнявайки показанията на Шоколаров, както направи съдът, или ще се ограничи само с констатациите на СДВР.

Въпросите на защитата

Стоян Мадин е адвокат по две досъдебни производства за хулиганство, по които е свидетелствал Шоколаров. Засега той също не е уведомен дали прокуратурата проверява полицая за лъжесвидетелстване. Мадин е направил искания за събиране на допълнителни доказателства, защото „излиза, че е използван един и същ свидетел, който е бил на две различни места по едно и също време“. Дали исканията му са уважени обаче, той все още няма представа.

Мадин защитава и журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и арестуан по време на протеста на 2 септември. Тогава от МВР отрекоха да е имало полицейско насилие над журналисти, въпреки че Кенаров се беше легитимирал като репортер преди да бъде заключен и ритан от униформени. В началото на октомври той подаде сигнал за полицейски произвол в прокуратурата, но все още няма информация дали разследващите са предприели някакви действия.

Журналистът Димитър Кенаров: Бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата

„По случая с Димитър Кенаров също имаше някаква вътрешна проверка в СДВР, но не знаем на какъв етап е“, добавя още адвокат Мадин, който в момента обжалва пред съда арестите на общо трима свои клиенти от вечерта на 2 септември. Когато съдът насрочи разглжедането на тези казуси, юристът планира да изиска справка за действията на прокуратурата и МВР по тези сигнали – и за полицейско насилие, и за лъжесвидетелстване.

Единствената обобщена информация по темата досега беше съобщена от главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването му пред парламентарната правна комисия в средата на октомври. В отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков тогава той заяви, че в Софийската районна прокуратура са образувани 8 проверки за полицейско насилие. Какъв е техният развой към момента обаче не е известно.

Видео на “Господарите” с кадри от протестите на 2 септември можете да видите най-горе.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимки: Булфото, Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции