<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68733" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оправдаха на ...

Полицаят, убил Джордж Флойд, му казал да не вика, за да си пести кислорода

09 Юли 2020
0 3589

Американският полицай Дерек Шовин, обвинен в убийството на Джордж Флойд, му казал да спре да говори и крещи, тъй като той многократно се задъхвал под коляното на мъжа, според съдебни документи, цитирани от ВВС.

Невъоръженият чернокож в Минеаполис извикал към покойната си майка и към децата си, че полицаят ще го убие, показват преписите.

Документите предлагат най-ясната досега картина на последните моменти на Флойд. Смъртта му през май месец предизвика огромно възмущение. То доведе до вълна от антирасистки протести, водени от движението Black Blacks Matter, и разбуни дебатите в САЩ за историята на робството и сегрегацията на страната.

Полицаят, убил Джордж Флойд, му казал да не вика, за да си пести кислорода

Досега кадри от очевидци, споделяни в социалните медии, разкриваха само част от това, което се знаеше за ареста на чернокожия мъж и последните му моменти. Новите преписи дават по-подробна информация и хвърлят светлина върху значителни моменти от срещата между гражданина и полицията.

Бели тийнейджъри пародират задушаването на Джордж Флойд в позорно ново предизвикателство в мрежата (видео и снимки)

В записите се чуват изрази като: „Ще ме убиеш, човече“ от страна на задържания, при което полицаят отговаря: „Тогава спри да говориш и да крещиш. Трябва ти доста кислород, за да говориш“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 28971284-8377809-George_Floyd_a_46_year_old_black_man_died_on_Memorial_Day_as_he_-a-60_1591043584722.jpg

И четиримата служители, участващи в задържането, са уволнени и арестувани. Дерек Шовин, който натискал врата му с крак, е изправен пред няколко обвинения, включително убийство от втора степен, а останалите трима са обвинени в подпомагане и подбуждане към убийство.

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

Съдебните документи показват още, че Флойд изглежда е бил готов да съдейства на полицията в началото на ареста, като многократно се извинявал на полицейските служители, след като се приближили до паркираната му кола.

Mapping Black Lives Matter Protests Around The World | Here & Now

Протестите срещу полицейското насилие продължават в много американски градове, а също и в международен план.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции