Следва: Българи прот...

Полицията в Израел арестува 55 демонстранти срещу Нетаняху при акция с водни оръдия (видео и снимки)

24 Юли 2020
0 916

Израелската полиция употреби водни оръдия, за да разпръсне демонстранти в центъра на Ерусалим, и арестува най-малко 55 от тях при сблъсъци снощи на протест срещу премиера Бенямин Нетаняху, предаде Associated press.

Демонстрацията, която се проведе в района на резиденция на министър-председателя, започна мирно, като наблизо се състоя и по-малоброен митинг в подкрепа на Нетаняху. Двете групи бяха разделени една от друга от метални заграждения и засилено полицейско присъствие.

Полицията е предприела действия за разпръскване на протеста, след като демонстрантите опитали да проведат шествие по улиците на Ерусалим. Между полицаите и протестиращите избухнали сблъсъци, което принудило силите на реда да облеят с вода демонстрантите в опит да ги разпръснат.

През последните седмици в Израел бяха проведени редица протести с искане за оставката на Нетаняху. Като мотив демонстрантите изтъкват делото срещу премиера за корупция и несправяне на оглавяваното от него крехко правителство с коронавирусната пандемия.

Когато през март бяха установени първите случаи на коронавирус, в Израел беше въведена всеобща карантина и до май епидемията в страната като цяло бе овладяна. След това обаче на практика бяха премахнати бързо всички ограничения и случаите отново започнаха да се увеличават.

Хиляди протестираха в Израел срещу премиера Нетаняху, спазвайки 2 метра социална дистанция (видео и снимки)

През май в Израел беше съставено правителство на единството, след като гражданите на страната гласуваха на три пъти в рамките на около една година на парламентарни избори – всички те без ясен победител. Кабинетът беше сформиран с основна задача да се бори с епидемията, но вместо това той е раздиран от междуособици и не може да постигне съгласие около реални политически мерки за борба със заразата, отбелязва АП.

В същото време срещу Нетаняху има повдигнати обвинения, включително за корупция и измама. Според критиците му той е по-съсредоточен върху това да избегне наказателна отговорност, отколкото върху това да се бори с епидемията. Много хора спекулират, че Нетаняху иска да предизвика нови избори, но на пресконференция вчера премиерът нарече тези твърдения “абсурдни”. Той призова демонстрантите да не влизат в сблъсъци с полицията, защото, по думите му, това ще “доведе до анархия”.

Видео: Ruptly

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции