<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жертвите на Co...

Полицията разпръсна протестно шествие на кукери в Разлог (видео)

30 Декември 2020
0 861

Полицията в Разлог разпръсна кукерско шествие под формата на протест срещу забраната за събирания във връзка с противоепидемичните мерки заради коронавируса, предаде bTV.

Кукерският фестивал “Старчевата” е традиционен за Разлог, но тази година проявата бе осуетена от заповед на общината като част от мерките срещу разпространението на Covid-19.

Полицията разпръсна  протестно шествие на кукери в Разлог (видео)

Въпреки забраната обаче, кукери “чауши” от разложката махала “Крапата” са излезли снощи, облечени в традиционноите си костюми и са опитали да преминат през центъра на града, но, по думите на участници, са били блокирани от полицейскуи патрули буквално на всяко кръстовище по пътя им.

„За малките беше много стресиращо – седем патрулки, жандармерии, сирени, светлини. Реално бяхме се разбрали без музика. Ние в началото имахме музика, но след като махнахме музиката, те не ни оставиха да минем през града“, допълва друг участник в „Старчевата“.

Полицията разпръсна  протестно шествие на кукери в Разлог (видео)

Участник в шествието твърди, че лично със свои средства е закупил и раздал предпазни маски за лице за всеки един от участниците, но това не е разколебало полицаите да изпълнят общинската разпоредба и да разпръсне множеството.

Полицията разпръсна  протестно шествие на кукери в Разлог (видео)

Чаушите, за мнозина от които участието в традиционните кукерски игри е неотменна традиция, обещават да излязат на 1 януари, въпреки забраната. От община Разлог пък отговарят, че няма да променят заповедта си за противоепидемичните мерки.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции