<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова ескалац...

Полицията разчисти палатковия лагер на Орлов мост през нощта, движението през кръстовището е пуснато (видео)

03 Септември 2020
0 10649

Тази нощ е премахната блокадата на „Орлов мост“ в София. Оттам вече свободно преминават превозни средства, съобщи bTV.

Акцията се е провела около 3 часа през нощта. Пристигнали са жандармерия и полиция. В палатковия лагер е имало около 30 души, които не са оказали съпротива. Служители на Столична община също са съдействали.

Междувременно от Столична община почистват след сблъсъците снощи. Нови демонстрации се готвят още тази сутрин.

Организаторите от “Отровното трио” призовават за подновяване на протестните действия още в 9 часа.

До остри сблъсъци и ескалация на напрежението се стигна в 56-я ден на протести срещу правителството и главния прокурор, който се оказа и най-размирният досега.

Нова ескалация: замерят полицаите с бомбички пред Народното събрание (видео)

На среднощен брифинг полицията съобщи за над 60 задържани и определи случилото се снощи като “маратон от масови безредици”. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че са хвърляни самоделни бомби и има множество ранени полицаи и протестиращи.

Малко след 21 часа вчера протестът достигна своя пик. На пълното с демонстранти пространство от площад „Батенберг“ до площад „Независимост“ се чу тътен.

В 21:30 часа започна канонада от бомби към входа на Народното събрание, пазен от осем реда жандармеристи. Част от организаторите на протеста застанаха между хвърлящите бомби и полицията. Вдигнаха ръце с жест да се спре агресията, но бомбите полетяха с още по-голяма сила и върху тях самите.

С кратки затишия канонадата се засилваше все повече и до 22 часа върху полицаите паднаха десетки бомби. Малко по-късно жандармерията започна атака срещу протеста. Първо избута протестиращите на около 20 метра навътре в площад „Независимост“. Това още повече ожесточи част от демонстрантите. Към полицията полетяха павета, тръби, бутилки, хранителни продукти. Бомби и фойерверки летяха от всички страни.

По данни на полицията над 100 взривни вещества са били хвърлени на площада.

В този момент пристигнаха две водни оръдия, а полицията започна втората си офанзива срещу демонстрантите. Жандармерията разцепи хората на две с плътен кордон. Едните протестиращи останаха от страната на ЦУМ и бул. „Мария Луиза“, а другите от страната на президентството и улица „Съборна“.

Агресивната част от демонстрантите се озова от страната на „Съборна“. Чак след полунощ страстите утихнаха.

Това, което остана след драматичната нощ на площад „Независимост“, е невиждана гледка като след война – плътно покрита улична настилка с павета, камъни, пейки и кашпи.

Видео: Facebook/Станислав Арабаджиев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции