Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Половината от императорските пингвини в света може да изчезнат до 80 години
Половината от императорските пингвини в света може да изчезнат до 80 години
По света
10-09-19
добавено
683
прегледа

Повече от половината императорски пингвини в света ще умрат през следващите 80 години заради топенето на лед, предупредиха учените, цитирани от Daily Mail.

 

Благодарение на сателитни и въздушни проучвания, императорските пингвини са вероятно единственият вид, за който учените могат да бъдат уверени в броя - около 600 000. Но вчера учени, завърнали се от Антарктида, предупредиха, че повече от половината птици - поне 300 000 - ще умрат при сегашните темпове на повишаване на температурите.

 

Причината е, че морският лед е изложен на риск от масово стопяване.

 

 

 

 

В доклад, публикуван в списание Biological Conservation, международен екип от изследователи прегледа над 150 изследвания върху вида. Те показват, че „популацията на императорските пингвини ще намалее с над 50 процента през настоящия век“.

 

Императорските пингвини са уникални сред птиците по това, че се размножават на сезонен лед на Антарктида. Те се нуждаят от морски лед по времето, когато инкубират яйцата си и докато отглеждат малките си.

 

Следователно, образуването на късен морски лед, ранното разпадане или дори пълното топене на ледовете силно намалява шансовете за успешно размножаване и устойчивост на вида.

 

 

 

 

Род Доуни, главен полярен съветник на WWF, който финансира проучването, каза: „Императорските пингвини са перфектно пригодени да оцелеят в най-отдалечената и крайна граница на нашата планета. Но дори те не могат да се скрият от глобалната климатична криза, тъй като губят морския лед изпод краката си.“

 

„Трябва да предприемем спешни действия, за да защитим този невероятен вид чрез създаването на огромни морски защитени зони и бързо спиране на емисиите на парникови газове", добави още той.

 

 

 

Източник: Daily Mail