<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74568" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Може ли да се ...

Половин милион акули може да бъдат убити, за да има Covid-ваксини за всички

30 Септември 2020
0 2449

Голям брой от потенциалните ваксини срещу Covid-19 използват веществото сквален от черния дроб на акула, пише Vice. Според експерти, поне 3000 морски хищници трябва да бъдат убити, за да се извлече един тон от съставката.

Природозащитници са обезпокоени, че масовото търсене на ваксини срещу коронавирус ще доведе до сериозно намаляване на популацията на акули в световния океан, след като редица фармацевтични компании се включват в надпреварата за изработването на действащ медикамент за справяне с пандемията от Covid-19.

Прибързаното прилагане на ваксина за Covid-19 може да влоши пандемията, смятат учени

Снимка: Unsplash/Jakob Owens

Скваленът (Squalene) е органичен компонент, получен от масло, извлечено от черния дроб на акула, който се използва в козметиката, а напоследък и като имунологичен адювент във ваксините. Скваленът се образува от всички растения и животни, като се извлича дори от пшеничен зароодиш, оризови трици и маслини. Веществото се прилага в диета за превенция от ракови заболявания.

Водолази спасяват огромна китова акула, оплела се в рибарско въже (видео и снимки)

Бялата акула, рибата чук и застрашената от изчезване китова акула са сред едрите риби, които най-често попадат под ударите на масовия риболов заради извличането на чернодробното вещество. С нарастващия брой заразени от коронавируса, експертите са обезпокоени, че търсенето на ваксини ще предизвика опустошение на световния океан.

Напоследък учените, разработващи ваксини са съсредоточили усилията си в използването на сквален от устойчиви растителни източници.

Изтоник: Vice

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции