<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72228" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поляк пие дез...

Полски зоопарк ще дава марихуана на слоновете си, за да намали нивата им на стрес

27 Август 2020
0 977

Варшавският зоопарк ще започне да дава на слоновете си медицинска марихуана като част от нов проект за тестване дали тя намалява нивата на стрес, пише Daily Mail.

Трите африкански слона в обекта ще получават течни дози с висока концентрация на релаксиращия канабиноид.

Д-р Агнешка Чуйковска, ветеринарният лекар, отговарящ за проекта, смята, че това е „вероятно първата инициатива от този вид за слонове“.

Медицинският канабис е използван в целия свят за лечение на кучета и коне. Ветеринарният лекар заяви, че веществото не причинява еуфория или други вредни странични ефекти върху черния дроб и бъбреците на слоновете.

Тя каза: „Това е опит да се намери нова естествена алтернатива на съществуващите методи за борба със стреса, особено на фармацевтичните лекарства“.

Проектът идва, след като стадото на зоопарка трябваше да се справи със смъртта на своята алфа женска Ерна през март. Един от слоновете показа сериозни признаци на стрес след смъртта на Ерна.

Според експертите, може да отнеме месеци или дори понякога години, за да се справят слоновете със загубата на старейшина.

Първият етап от процеса вече е завършен и включва събиране на фекалии, слюнка и кръвни проби от слоновете. Те ще се използват за наблюдение на нивата на кортизола, който е хормон, който се произвежда при хора и животни по време на стресови ситуации.

Водещата лекарка заяви, че ще отнеме около две години, преди екипът да получи окончателни резултати по новия проект. Но ако е успешна, инициативата може да бъде опитана и с други животни, които живеят в плен.

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции