Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Полфрийман е на свобода, но без паспорт и със забрана да напуска България (ВИДЕО)
Полфрийман е на свобода, но без паспорт и със забрана да напуска България (ВИДЕО)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
10-15-19
добавено
3827
прегледа

Австралиецът Джок Полфрийман бе освободен днес от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци. Той ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне, съобщава Dir.bg.

 

Това обяви пред журналисти директорът на дирекция миграция Николай Николов, след като по-рано австралийски дипломати занесоха на сънародника си паспорт, но малко по-късно той му беше отнет при полицейски обиск.

 

Николов обясни, че му е поискано да го предаде доброволно, той обаче отказал, затова му го взели. Документът му щял да бъде върнат, когато има влязло в сила съдебно решение. Очаква се както делото във Върховния касационен съд за отмяна на предсрочното освобождаване на австралиеца, така и обжалваната от него заповед на директора на Дирекция "Миграция" от 2011 г., с която му се забранява да напуска страната.

 

"Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експусиране. Към момента е спряно изпълнението на заповедта за експулсиране до отстраняване на пречките", подчерта Николов.

 

Цацаров: Полфрийман е освободен незаконно

 

Чужденецът, който беше предсрочно освободен от затвора, където излежаваше присъда за убийството на Андрей Монов, ще бъде настанен на частен адрес.

 

Самият той заяви пред журналисти веднага, след като беше пуснат, че ще отседне при приятели, но все още не знае къде е конкретното място. Полфрийман каза още, че няма да се опитва да напуска страната и дори иска да продължи да работи за организацията за защита на затворниците, чийто председател бе зад решетките - иска да отвори офис и да се грижи за семействата на осъдени.

 

"Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали, са българи, австралийците ме търсят отскоро. Имам голямо доверие на хората тук, бих останал в България", добави той, като подчерта, че след като българските власти му позволят да напуска страната, ще трябва да се върне в Австралия, за да уреди някои документи.

 

Чужденецът коментира и полицейския обиск:

 

"Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. Доколкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София, ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението, че ми вземат паспорта, за да не напускам страната".

 

България забърка дипломатически скандал заради Джок Полфрийман

 

За пореден път той отрече информацията, че е правил опит за бягство:

 

"Ако бях опитал да бягам, то това е престъпление, а аз не съм съден за подобно нещо".

 

Въпросното "бягство" било описано в доклад на надзирател.

 

"В него той можел да напише, че е видял и НЛО в двора на затвора", добави Полфриман и подчерта: "Няма да опитам да бягам, бил съм три пъти в отпуска и съм се разхождал из софийските улици".

 

На въпрос какво би казал на близките на убития студент, той отговори, че не смята, че това е мястото, защото това е твърде дълбока тема и вече е казал, където трябва какво мисли.

 

Освободиха австралиеца Джок Полфрийман 8 години по-рано

 

Запитан ще изплати ли кръвнината, присъдена му от съда, австралиецът отвърна: "Разбира се".

 

По време на престоя си в Бусманци Полфрийман е допуснал едно нарушение. Той е бил хванат с мобилен телефон с камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени, защото са без камера, уточни шефът на Дирекция "Миграция".

 

Източник: Dir.bg