Следва: Мощна бомба о...

Полша забрани абортите дори при увреждане на плода

23 Октомври 2020
0 385

Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не са позволени дори при увреждане на плода, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Свободна Европа.

“Абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията”, решиха висшите магистрати.

Така в Полша отпада едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният съд беше сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия “Право и справедливост”, които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Снимка: REUTERS/Lukasz Kaminski/Agencja Gazeta

Групи, отстояващи правото на аборт, както и международни правозащитни организации, се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша. Страната, в която католическата църква има голямо влияние, има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Полша: три години затвор заради сексуално образование?

След обявяването на решението стотици се събраха във Варшава, за да протестират. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Как противникът на абортите Тръмп беше излекуван благодарение на тях

Това е “тъжен ден за правата на жените”, написа в “Туитър” комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии. “Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права”, добавя тя.

Източник: Свободна Европа

Снимка на корицата: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции