Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Полша иска да възстанови "Вълчата бърлога" на Хитлер
Полша иска да възстанови "Вълчата бърлога" на Хитлер
По света
06-24-19
добавено
1795
прегледа

Държавното лесничейство на Полша ще възстанови дървената сграда, където преди 75 години германски офицери правят неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер, предаде агенция ПАП. „Иска ни се да възстановим интериора колкото може по-точно“, казал Зенон Петрович от лесничейството.

 

Залата е с размери 12 на 6 м. Видът й е известен от много снимки. По средата ще бъде масивната маса, на която Хитлер е разглеждал заедно с щаба си плановете за нападения над съседни държави. Ще бъдат поставени стари лампи, пишещи машини и телефони. Няма да бъдат забравени дори чашите и пепелниците, плюс „чантата с взривните устройства“.

 

От 24 юни 1941 г. генералният щаб на райхсканцлера Wolfsschanze ("Вълчата бърлога") се е намирал край Растенбург (днес това е град Кенштин във Варминско-Мазурското воеводство в Полша). Там са изработени плановете за унищожаването на Москва и блокадата на Ленинград. Когато разбира за Варшавското въстание, Хитлер заповядва от този щаб градът да бъде изравнен със земята, а жителите му да бъдат изтребени.

 

„Вълчата бърлога“ е от най-посещаваните туристически забележителности в района на Мазурските езера. Понякога в подземните бункери влизат до 5000 души на ден.

 

"Вълчата бърлога" след атентата срещу Хитлер

 

Атентатът срещу Хитлер през 1944 г. е известен като „Заговорът от 20 юли“, или „Заговорът на генералите“. Организиран е от група висши офциери от Вермахта начело с полковник граф Клаус Щауфенберг. Той внася във „Вълчата бърлога“ чанта с две взривни устройства. Покушението не успява по няколко причини. Първо, заседанието било изнесено от подземния бетонен бункер, където взривната вълна би била много по-силна, и вместо там се състояло в дървената постройка. Второ, в бързинта Щауфенберг успял да активира само единия експлозив.Трето, минути преди взрива един от стоящите близо до Хитлер офицери преместил чантата от отвъдната страна на масивната подпора на масата, която намалила ударната вълна в посока към фюрера. Четирима загинали, но Хитлер се отървал само с драскотини и обгаряния, след което решил, че е закрилян от бога, и приел това като знак да продължи престъпната си политика.

 

В този момент Щауфенберг напуснал щаба напълно уверен, че атентатът е успял. Скоро бил арестуван и съден заедно с четирима офицери, след което всички били разстреляни. По-късно били екзекутирани или починали в затвора още 200 заподозрени заговорници. Последният оцелял атентатор лейтенант Евалд фон Клайн умря на 90 години през 2013 г.

 

Източник: Сега