<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92798" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов британск...

Португалия призна: Имаше натиск върху София заради Скопие

29 Юни 2021
0 1684

ЕС е оказвал натиск върху България за намиране на компромис по спора с Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви португалският държавен министър по европейските въпроси Ана Паула Закариаш. Утре страната ѝ ще сдаде ротационното председателство на Съвета на ЕС на Словения, пише Клуб Z.

Закариаш се надява изборите у нас на 11 юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори с РСМ за членство. Тя очаква също така, че като страна от същия регион Словения ще помогне за намирането на решение на проблема. Министърката обаче изтъкна, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС.

Скопие обещава да се откаже от претенциите си за македонско малцинство в България

„Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция. Спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат“, каза Ана Паула Закариаш.

Португалия призна: Имаше натиск върху София заради Скопие

Тя нарече „важен момент“ това да не се внасят в ЕС разногласия между две страни.

„Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към ЕС. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция. Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение – да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници“, каза Закариаш.

Министърката бе попитана реалистично ли е предстоящите избори у нас да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус.

Служебният премиер: Твърдо поддържаме Северна Македония по пътя ѝ към ЕС (видео)

„Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България й трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите с РСМ трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна“, отговори тя.

Накрая Ана Паула Закариаш бе помолена да коментира репликата, че България не е против европейската перспектива на РСМ, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си.

„И двете страни се опитват да изразят позицията си. България винаги е казвала, че не е против членството на РСМ, а напротив – иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили. Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме, и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата“, обобщи Закариаш.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции