Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Поскъпване на транспорта доведе до масови безредици в Чили (ВИДЕО)
Поскъпване на транспорта доведе до масови безредици в Чили (ВИДЕО)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
10-19-19
добавено
2379
прегледа

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение след вчерашните бунтове в столицата Сантяго срещу поскъпването на транспорта, предадоха световните агенции, съобщава Dir.bg.

 

Сблъсъците принудиха силите на реда да блокират всички станции на метрото. Бе подпалена една от най-известните сгради в Сантяго.

 

По-рано бяха отправени призиви гражданите да се качват в мотрисите без билети в знак на протест срещу увеличението на цените на билетите за метрото от 800 на 830 песос (1,04 евро) в пиковите часове. През януари билетите поскъпнаха с 20 песос.

 

 

Протестиращи атакуваха почти всичките 164 станции на метрото, чупейки въртящите се входни прегради и бариери.

 

Ръководството на метрото обяви, че в името на безопасността на пътниците и опазването на общественото и частно имущество мрежата няма да работи поне да понеделник.

 

Вчера Пинера заяви пред Радио Агрикултура, че всички имат право да протестират, но не и да рушат.

 

 

Метрото в Сантяго е най-модерното в Южна Америка и най-дългото - 140 километра. Спирането му вчера принуди много жители на чилийската столица да се приберат пеша у дома си, понякога на доста големи разстяния.

 

На различни места в града протестиращите издигнаха барикади и влязоха в сблъсъци с полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ.

 

В четвъртък бяха задържани 133-ма души за разрушаване на съоръжения в метростанциите, където пораженията според ръководството на метрото възлизат между 400 и 500 милиона песос (630 000 евро).

 

Общественият транспорт е много използван в Сантяго, който е град с големи задръствания и силно замърсяване на въздуха.

 

Източник: Dir.bg