<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Момче в САЩ н...

Последиците от 9/11: в Ню Йорк продължават да умират хора

08 Септември 2021
0 2654

Цял свят видя ужасяващите кадри от терористичното нападение срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година: двата самолета, врязващи се в небостъргачите, които малко след това рухват. Следват сцени на хаос, разрушения, жертви и ранени, объркани хора, лутащи се сред развалините и търсейки изчезнали. Мнозина измежду онези 100 000 помагачи след 11 септември все още страдат от преживяното, пише Дойче веле. А и от онова, което тогава са вдишали, казва лекарят Майкъл Крейн. „Защото спасителните екипи влязоха в развалините на практика без никакви предпазни екипировки. Навсякъде имаше облаци от много интензивни изпарения“, казва лекарят.

Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина… Никой не знае каква точно е пропорцията на отровите в онези един милиона тона отломки и прах по нюйоркските улици. Но всички виждат последствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А след това и от тежки психически увреждания. Днес вече се смята, че отровите, надигнали се след трагедията в Ню Йорк, са причинили 68 различни вида ракови заболявания. Майкъл Крейн го нарича „парещ коктейл от различни отрови“ и обяснява, че този коктейл може да предизвика различни заболявания, включително и много години по-късно.

Помощниците и спасителите са вдишвали отровни изпарения

Хора, които до края на живота си ще имат симптоми

Д-р Крейн е заместник-директор на програмата „Световен търговски център“. В тази програма са включени около 80 000 души, които в дните и седмиците след терористичните нападения са работили на терен в спасителните операции и по разчистването. Тези хора се подлагат да редовни и подробни медицински прегледи, над тях се осъществява специален лекарски надзор. Става дума най-вече за хронично болни, обяснява Крейн. „Хора, които до края на живота си ще имат симптоматика.“ В рамките на програмата много от тях получават поне медицинска помощ и някакво облекчение. Има и доста онкоболни. Уви, част от тези пациенти ще починат преждевременно и това е истинска трагедия, признава докторът.

Оценките показват, че от късните последици вече са загинали почти толкова хора, колкото и от самите атентати. Джон Фийл е един от спасителите в деня на атентата. Помагал е и при разчистването след това. Сам се отървал на косъм от смъртта, след като отломки от сградата се срутили върху му. Той вече е присъствал на 187 погребения, свързани с 9/11, казва Джон Фийл. Повечето хора си мислят, че само терористите са избили тези невинни хора, казва той. И добавя с горчивина: „Но още хиляди умряха след това, защото нашето правителство се провали.“

Студентки в Ню Йорк снимат атентата на 11 септември и изпадат в шок при сблъсъка на втория самолет с кулите (видео)

„Пренебрегвате тези хора!“

Той самият дълго се борил, докато изобщо бъде признат за жертва на нападенията. После основал фондация за подпомагане на помощниците и спасителите, която упражнява натиск върху Вашингтон да отпуска и занапред пари за помощните фондове. В кампанията се включват дори звезди като някогашния тв-водещ Джон Стюарт, който влезе в историята с емоционалните си и гневни думи пред американския Конгрес: „Пренебрегвате тези хора. Вашето безразличие им отнема и последното, което те доскоро притежаваха: времето. Те свършиха своето дело с храброст, достойнство и скромност. Сега наред сте вие!“.

11 септември 2001: хора си проправят път сред отломките край Световния търговски център

Конгресмените последваха този призив и удължиха медицинската програма и фондовете за обезщетение до 2092 година. Според Майкъл Крейн това е правилно. Тези хора трябва да имат сигурност, че медицинските грижи за тях няма да бъдат преустановени. Защото страданията им продължават – цели 20 години след терористичните нападения.

Източник: Дойче веле

Видео: Milwaukee Journal Sentinel

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции