Последната резиденция на Тодор Живков тъне в разруха и забрава (видео и снимки)

21 Февруари 2020
30 179

Резиденцията, в която Тодор Живков е посрещнал вестта за промените от есента на 1989 година, тъне в разруха и забрава, четем в Dir.bg. Сградата се намира в покрайнините на Банкя и е била обитавана от бившия Първи след смъртта на дъщеря му Людмила Живкова през 1981 година.

 

 

 

 

През 80-те години на миналия век резиденцията е посещавана от множество държавни лидери. Там, където навремето е отсядал съветският държавен глава Леонид Брежнев, днес нощуват клошари. Модернистичната фасада е превзета от бурените. Бездомните кучета намират убежище в стаите на резиденцията през дъждовните и мрачни дни, а крадците все още не са успели да изнесат всичко.

 

 

 

 

От векове насам Банкя се слави с лечебните си води и въздух. В началото на миналия век това привлича вниманието на висшите държавни среди. Построена е модерна и красива баня, както и голям санаториум. Те са редовно посещавани от цар Фердинанд и неговото семейство, заради което и местните ги наричат “царски”. През 70-те години на миналия век над Банкя започва строежът на нов модерен балнеокомплекс, който да използва лечебните води и наситения с отрицателни йони и озон въздух на градчето. Властта харесва идеята и решава да промени предназначението на строящия се комплекс, като го превърне в спа център, предназначен за висшите кадри на управляващата комунистическа партия.

 

 

 

 

В началото на 80-те правителственият санаториум отново е преустроен, този път в дом на Тодор Живков. Той не иска да живее в резиденцията в “Бояна”, тъй като там всичко му напомня за починалата Людмила Живкова.

 

 

 

 

Резиденцията в Банкя обаче остава сравнително пуста. Охраната и шофьорите са изолирани в специални сгради около входовете. Имало готвачи, медицински сестри, идвал и лекар. Свидетели обаче разказват, че в комплекса Живков водел самотен живот.

 

 

 

 

Изолацията на Живков в Банкя била нарушавана единствено от посещенията на чуждестранни лидери, предимно от Източния блок на социалистическите държави. Може би най-високопоставеният гост бил ръководителят на СССР Леонид Брежнев.

 

 

 

 

От държавна резиденцията става общинска. През 1991 година комплексът преминава във владение на приближената до властта японска милиардерка Масако Оя. Тя решава да превърне имота в луксозен голф клуб, предназначен за формиращата се класа от новобогаташи. Японката се настанява в стаята на Тато, която декорира изцяло в розово. Част от помещенията за охраната пък са превърнати в центрове за масаж.

 

 

 

 

Преустройството на резиденцията в “първото и най-голямо игрище за голф на Балканите” обаче не се случва. Японската милиардерка не се справя с управлението на имота, в който 49% от собствеността все още принадлежи на общината. След смъртта на Масако Оя в резиденцията трайно се настанява забравата. 

 

 

 

 

Местните са чували множество идеи за възраждането на комплекса отново като спа хотел или дори трансформирането му в център на ЦИК. Липсата на сериозни инвеститори обаче, както и  административните неуредици и недостатъчният държавен бюджет гарантират, че резиденцията ще бъде оставена на произвола на съдбата и в следващите 30 години, споделят местните.

 

 

 

 

ВИЖТЕ РАЗРУХАТА В “СТАЛИНСКАТА РИВИЕРА” – НАЙ-ЛУКСОЗНИЯТ КУРОРТ В ГРУЗИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА СССР (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Вижте и другите снимки във видеото! 

 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции