Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Последният пост на загиналия Иван Томов: "Почивай в мир, Бояне" (видео)
Последният пост на загиналия Иван Томов: "Почивай в мир, Бояне" (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
05-18-19
добавено
9659
прегледа

Ден преди да стане ясно, че алпинистът Иван Томов е починал на слизане от връх Лхотце, той е почел своя приятел, колега и съмишленик Боян Петров с видео и пост във Фейсбук, съобщава Dir.bg.  Вижте видеото, качено от Иван.

 

БЪЛГАРСКИЯТ АЛПИНИСТ ИВАН ТОМОВ Е ЗАГИНАЛ В ХИМАЛАИТЕ

 

Единственият българин, който е изкачил 10 осемхилядника, изчезна точно преди 1 година на връщане от Шиша Пангма.

 

ПРЕКРАТЯВАТ ТЪРСЕНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

 

"Благодаря ти за всички хубави и трудни моменти, през които преминахме рамо до рамо. Почивай в мир, Бояне", е написал на стената си във Фейсбук Иван Томов в четвъртък, 16 май. През 2014 година двамата изкачват заедно връх Броуд Пик (8047 м), който е 12-ти по височина в света.

 

 

По-рано жената на Боян Петров - Радослава, разказа, че се познава от дълги годинио с Иван. Освен чрез Боян Петров, те са свързани и от родния им град - Русе.

 

ЖЕНАТА ДО БОЯН ПЕТРОВ ЗА ЗАГИНАЛИЯ АЛПИНИСТ: ИВАН TОМОВ НЕ СИ ПАДАШЕ ПО РИСКОВЕТЕ

 

Припомняме, че Томов преди ден покори четвъртия по височина връх в света - Лхотце. Алпинистът ни е направил това без резервен кислород и без помощта на шерпи, в експедиция от общо четирима души. В един от базовите лагери по пътя той е загубил част от екипировката си, след като бурен вятър е разрушил палатките. Но е взел назаем това, което му е било нужно, и не се е отказал. На връщане му помогнали шерпи, но на сутринта получил мозъчен оток и починал.

 

АЛПИНИСТЪТ ИВАН ТОМОВ Е ПОЧИНАЛ ОТ МОЗЪЧЕН ОТОК

 

Иван има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. След като през 2014 г. той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, през 2017-а изкачи и Манаслу. Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013г, когато над 10 човека бяха разстреляни в Базов лагер.

 

"Познавахме се от доста време с Иван. Той е от Русе и аз съм от Русе. Беше страхотен, пак го казвам. Стана ми неприятно от новината. Но нямам много информация какво и как е станало. Със сигурност знам, че той не си падаше по рисковете, не беше, така да се каже, "луда глава", а добре обмисляше нещата. Не вярвам да е рискувал, ако е имал някакъв проблем. Просто не беше такъв. Но ми е тъжно", сподели Радослава Ненова.

 

Източник: Dir.bg.