<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90742" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп закри н...

Посолството на САЩ: Действията срещу Божков и Пеевски нямат връзка с изборите

03 Юни 2021
0 1531

“Фокусът ни е върху корупцията” – така коментира американската посланичка Херо Мустафа решението на правителството на САЩ да наложат санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още четирима българи.

САЩ санкционираха Пеевски, Божков и още четирима българи за участие в корупция

На срещата ѝ с журналисти в сряда вечер присъства и Пол Ахърн, високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон. Той обясни, че в случая не става дума за политическо действие на САЩ, въпреки че до парламентарните избори остава месец и половина.

Посолството на САЩ: Действията срещу Божков и Пеевски нямат връзка с изборите
Посланик Херо Мустафа. Снимка: Булфото

“Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата”, каза Ахърн.

Преди информацията за наложените санкции да бъде направена публично достояние, американската посланичка е провела срещи с множество хора в София – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор. Големият отсъстващ от този списък е главният прокурор Иван Гешев.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

“Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем”, обясни американецът.

Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация – отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции.

“Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) Имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник”, заяви Херо Мустафа. Тя подчерта, че корупцията в България е ендемична.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции