<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Българи...

Поставянето само на една доза от ваксината срещу Covid-19 в Израел се оказва по-малко ефикасно от очакваното

20 Януари 2021
0 270

Първата от двете последователни дози ваксини на Pfizer BioNTech се оказа по-малко ефикасна преди повторното поставяне, отколкото се очакваше, обяви израелският главен епидемолог Начман Аш, цитиран от The Guardian. Данните идват, след като страната регистрира рекордни 10 000 случая на новозаразени с Covid-19 в понеделник.

Аш определи само първата доза от продукта като “по-малко ефективна, отколкото си мислехме” и допълни, че данните се разминават дори с това, което производителят е заявил предварително.

Пуснаха листовката на български с описание и странични ефекти на ваксината на Pfizer (документ)

За разлика от това, тези, които са получили и втората доза от ваксината на Pfizer, са имали шест до дванадесеткратно увеличение на антителата, според данни, публикувани от Медицинския център Sheba в Тел Хашомер в понеделник.

Поставянето само на една доза от ваксината срещу Covid-19 в Израел се оказва по-малко ефикасно от очакваното

Проблемът с по-слабата ефективност на първоначалната доза при някои видове ваксини спрямо пълния цикъл на имунизация, не е нов, както и обстоятелството, че тя не дава моментален имунен отговор. Проблемът обаче има нарастващо значение, след като някои държави, като Великобритания, решиха да забавят повторното ваксиниране с цел да постигнат по-голям процент имунизирани граждани с първата доза. Известен факт е, че докато на първата доза са необходими няколко седмици, за да създаде достатъчно антитела, то втората може да активира множество различни имунни отговори, осигурявайки много по-добра защита срещу инфекцията от коронавирус.

Поставянето само на една доза от ваксината срещу Covid-19 в Израел се оказва по-малко ефикасно от очакваното

Въпроси относно ефективността на ваксината бяха повдигнати на фона на съобщения, че хиляди израелци все още се разболяват след получаване на една доза от ваксината, въпреки че ръководителят на общественото здравеопазване Шарън Алрой-Прейс каза, че в повечето случаи това е така, защото хората не са изградили достатъчно антитела преди да се изложат на вирусна атака.

Защо Израел ваксинира населението си толкова бързо?

Израел е в средата на трети локдаун , който се очаква да приключи в четвъртък, като сред мерките, които страната е взела, е и затварянето на международното летище “Бен Гурион” в Тел Авив.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции