Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Потънала преди 30 години съветска подводница излъчва радиация 100 000 пъти над нормата (видео)
Потънала преди 30 години съветска подводница излъчва радиация 100 000 пъти над нормата (видео)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
07-10-19
добавено
14030
прегледа

Норвежки учени измериха радиация 100 000 пъти над нормата в непосредствена близост до потънала съветска ядрена подводница "Комсолец", съобщава норвежката телевизия TV2, цитирана от англоезичния руски сайт "Москоу таймс".

 

Подводницата "Комсомолец" потъва преди 30 години в Баренцово море. На борда загиват 42-ма от 69-те души екипаж. Част от тях жертват живота си, оставайки на борда, за да изключат ядрения реактор. Това предотвратява огромен ядрен инцидент.

 

ПОЖАРЪТ НА РУСКАТА ЯДРЕНА ПОДВОДНИЦА - НА РЪБА НА ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА

 

Въпреки това реакторът на потъналата подводница остава сериозна екологична заплаха и норвежките власти периодично вземат проби от мястото на инцидента. Новата проба е взета с робот в непосредствена близост до вентилационен отвор на подводницата. Оттам учените са засичали да излизат облаци прах. Според експертите отворът води директно до ядрения реактор.

 

Данните са взети при съвместна експедиция на Норвегия и Русия. Радиоактивността може да бъде засечена само близо до този отвор. Експертите са на мнение, че на този етап няма пряка опасност за риболова в региона.

 

"Резултатите са предварителни. Ще проучим пробите по-внимателно, когато се приберем вкъщи", коментира Хилде Хелдал от Норвежкия институт за морски изследвания.

 

РУСИЯ НАЙ-НАКРАЯ ПРИЗНА, ЧЕ АВАРИРАЛАТА ПОДВОДНИЦА Е ЯДРЕНА (ВИДЕО)

 

Тя обяснява, че радиационните нива не застрашават риболова в региона. Снимките на потъналата подводница показват ръждясалия подводен апарат, потънал на дълбочина от 1700 метра.

 

В началото на 90-те години на миналия век и през 2007-а година руски експедиции измериха малки радиоактивни течове от "Комсомолец" от тръба, която води до реакторното помещение.

 

НОВИ ДАННИ ЗА ПЛАМНАЛАТА РУСКА ПОДВОДНИЦА: „ТЯ МОЖЕ ДА ШПИОНИРА ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКИТЕ ИЛИ ДА ГИ УНИЩОЖИ"

 

Източник: Mediapool