Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Почина актьорът Тери Джоунс от "Монти Пайтън"
Почина актьорът Тери Джоунс от "Монти Пайтън"
По света Вземи EMBED
Loading the video...
01-22-20
добавено
1402
прегледа

Звездата на "Монти Пайтън" актьорът Тери Джоунс е починал на 77-годишна възраст, съобщи неговият агент, цитиран от BBC.

 

 

КАК ПРЕДИ 50 ГОДИНИ "МОНТИ ПАЙТЪН" ЗАВЛАДЯ ТЕЛЕВИЗИЯТА, КИНОТО И СЦЕНАТА

 

 

В последните години той страдаше от форма на деменция, която се отрази върху способността му да говори.

 

 

 

 

Терънс Греъм Пари Джоунс е роден на 1 февруари през 1942 г. и остава в историята като комедиен актьор, комик, писател, автор на детски книжки и научни статии, режисьор и сценарист на едни от най-любимите филми на много поколения. Тери Джоунс завършва история в Оксфорд, а успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции, пише книги. През 1981 излиза първата му книга с приказки, а освен книги за деца пише и исторически изследвания, сценарии за "Монти Пайтън", както и за филма „Лабиринт” (1986) на Джим Хенсън.

 

 

Тери Джоунс написва и роман за и със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. - „Титаник – звездният кораб”. След година по романа е създадена видеоигра. Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на "Монти Пайтън". Автор е и на песните към един от последните филми, на който е и режисьор – „Шумът на върбите“ („The Wind in the Willows”, 1996).

 

 

Присъствието на Тери Джоунс в телевизионни продукции е значително, той пише сценарии, а в повечето случаи е и водещ на документалните поредици на BBC „Кръстоносците” от 1996 г., „Древните открития” от 1998 г., „Живот през Средните векове” (2004), „Историята на единствения” (2005), а също и участва в документалния филм – „Концерт за Джордж” (2003), посветен на Джордж Харисън. Стилът му на водене е увлекателен и изпълнен с невероятно чувство за хумор. 

 

 

 

 

 

 

„Монти Пайтън и Свещеният граал” (1975) e обявен от английските зрители за най-добрия британски филм на всички времена. Това е режисьорският дебют на Тери Джоунс и Тери Гилиъм. Кинотворбата е пародия на легендата за крал Артур и неговото пътешествие в търсене на Свещения граал.  Част от епизода,  който може да служи като ключ към възприемането на творчеството на „Монти Пайтън”, гениално и свърхоригинално в своята цялост и пародийност, можете да си припомните във видеото горе.

 

 

Източник: BBC