Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Почина болното от левкемия момиченце, на което Здравната каса не подаде ръка
Почина болното от левкемия момиченце, на което Здравната каса не подаде ръка
06-19-19
добавено
35706
прегледа

Отиде си 6-годишната Мими - слънчевото момиче, болно от левкемия, на което българската здравна система така и не подаде ръка, съобщи Дарик.

 

ЗДРАВНАТА КАСА ОТКАЗВА ДА ПЛАТИ 14 ХИЛ. ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕТЕ

 

 

 

Мими се нуждаеше от спешна операция в Германия, за средствата, за която родителите разчитаха на дарители. Тази седмица семейството получи фактура за 14 000 лева за противотуморни лекарства, вливани в столична болница.

 

Малката Мими беше родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Лечението на Мими налага употребата на два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10.

 

На 25 април майката на Мими - Надя Мирчева подава молба в касата да бъдат заплатени лекарствата, които са вливани на детето й. Подписва декларация, че има дарителска сметка, което означава, че те ще се платят със парите събрани в нея, а ако са нужни още, НЗОК ще ги даде. Вливанията обаче приключват, а решение на касата няма. Така болницата няма друг избор освен да поиска парите от семейството, обясни началникът на отделението проф. Добрин Константинов. От Здравната каса обясниха, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти.

 

За съжаление междувременно, докато се изяснява ситуацията в здравната ни система, момиченцето си отиде. Поклон пред паметта му и съболезнования на близките му! 

 

Източник: Дарик