<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Почина президентът на Танзания – един от най-отявлените скептици към Covid-19

18 Март 2021
0 4239

Президентът на Танзания Джон Магуфули – един от най-отявлените коронаскептици в Африка е починал на 61 години в сряда, пише Mediapool.

Новината е съобщена от вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан повече от две седмици, след като Магуфули изчезна от общественото пространство. Той е видян на публично събитие за последно на 27 февруари.

Къде изчезна президентът на Танзания, който отричаше Covid-19?

Изчезването му от публични изяви предизвика слухове, че се е разболял от Covid-19. Преди пет дни представители на властите отрекоха той да е болен.

Танзанийската вицепрезидентка уточни, че държавният глава е починал около 18 часа местно време в сряда в болница в столицата Дар ес Салаам. Причината за смъртта му е заболяване на сърцето, уточни тя.

Почина президентът на Танзания &#8211; един от най-отявлените скептици към Covid-19

В страната, част от която е остров Занзибар, е обявен 14-дневен траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина.

Джон Магуфули нееднократно направи скептични изявления за опасността от новия коронавирус и дори обяви страната си, която разчита на туризма, за зона свободна от Covid-19. По конституция вицепрезидентката ще заеме президентския пост до края на втория петгодишен мандат на Магуфули, който започна миналата година. Тогава той бе преизбран на поста с 84 процента на избори, които според опозицията са били белязани от измами.

През май 2020 г. Танзания спря да съобщава данни за епидемичната ситуация. Дотогава страната бе регистрирала 509 случая на коронавирус и 21 починали.

Въпреки призивите на Световната здравна организация Танзания да подаде актуални данни за болните от коронавирус, държавният глава отказваше да изпълни това искане.

В същото време Занзибар се превърна в една от любимите дестинации за туристи заради липсата на противоепидемични мерки и искане на отрицателен тест за коронавирус. Хиляди българи посетиха островната държава от края на миналата година досега.

Междувременно българските власти съобщиха, че вече има 6-ма българи завърнали се от острова с коронавирус.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции