<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39139" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Почина Фернандо Корбато – създателят на компютърните пароли

16 Юли 2019
0 1126

Компютърният пионер Фернандо Корбато, който за първи път използва пароли за защита на потребителски акаунти, е починал на 93 години.

 

Д-р Корбато представи основната мярка за сигурност, след като разработвал методи, които да позволяват на повече хора да използват един и същ компютър едновременно.

 

Така той разработва техника, наречена "споделяне на времето", която разделя процесорната сила на компютъра, така че той да може да се използва от повече от един човек наведнъж.

 

Според източници, д-р Корбато е починал в резултат на усложнения, вследствие на диабет.

 

Работата му по "споделяне на компютър" е била извършена в Масачузетския технологичен институт (MIT), където д-р Корбато прекарва цялата си кариера.

 

Той се присъединява към MIT през 1950 г., за да учи за докторска степен по физика, но през тези години осъзнава, че се интересува повече от машините, които физиците са използвали за своите изчисления, отколкото от самия предмет.

 

 

""

 

 

Използването на компютри през 50-те години беше упражнение по разочарование, защото огромните, монолитни машини можеха да се справят само с една обработка в даден момент.

 

В опит да преодолее това ограничение, д-р Корбато разработва операционна система за компютри, наречена "Compatible Time-Sharing System" (CTSS).

 

Вместо машина, която може да се използва само от един човек, CTSS разделя процесорите на компютъра на по-малки парчета, които да позволят използването му и от повече хора хора.

 

Макар че операционната система е разработена през 50-те и 60-те години, компютрите са били толкова бързи, че нито един потребител не е забелязвал, че получава само малка част от машинната процесорна мощ във всеки един момент.

 

Развитието на CTSS довело до нова програма за споделяне на времето, наречена "Multics", която всъщност е предшественик на операционната система "Linux" и много други аспекти на съвременните компютърни технологии.

 

Паролите, от друга страна, са били въведени в "CTSS" като начин за потребителите да скрият файловете и програмите, върху които работят, от другите хора.

 

„Поставянето на парола за всеки отделен потребител, която да заключва файловете и програмите, които използват звучеше като много лесно решение“, каза д-р Корбато пред "Wired" през 2012 година.

 

През 1990 година, д-р Корбато получи наградата "AM Turing" – едно от най-високите отличия, което се връчва на компютърните учени, заради неговата пионерска работа по системите за споделяне на време.

 

Проф. Фадел Адиб, от медийната лаборатория в Масачузетския технологичен институт, отдаде почит, казвайки, че „Нашият свят щеше да бъде много различен без неговите проучвания и тези на неговите потомци".

 

 

Източник: BBC

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции