<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Актьорът Анг...

Почина френската легенда в киното Жан-Пол Белмондо

06 Септември 2021
0 640

Легендата на френското кино – Жан-Пол Белмондо е починал днес на 88-годишна възраст, съобщава АФП, цитирана от bTV.

Новината е била потвърдена от неговия адвокат.

Той е роден е в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а мечтата му била да стане актьор.

Париж по това време е един от градовете, които дават най-добра възможност за реализация в Европа и Жан-Пол се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория.

Едва не навършил 27 години Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“. Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил – Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

С филма си „Човекът от Рио“ той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма – „Борсалино“ (1970) и „Бащи трепачи“ (1998).

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Поклон пред паметта му!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции