<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67624" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Закъсалият б...

Почти всеки втори българин се страхува от коронавируса, сочи проучване (графики)

26 Юни 2020
0 2429

Почти всеки втори човек у нас се страхува от коронавируса, сочат данните от проучване на социологическа агенция “Барометър България”.

На въпроса „Страхувате ли се от коронавируса?“ 47% от българите отговарят положително. На същия въпрос при подобно изследване през февруари 25,6% от запитаните са посочили, че изпиват страх.

В същото време значително намалява делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%.

Почти всеки втори българин се страхува от коронавируса, сочи проучване (графики)

Устойчив е делът на тези, които заявяват, че следят новините, но не изпадат в паника – 30,2% в края на февруари и 33,2% през месец юни. Почти двойно са се увеличили отговорилите, които смятат, че коронавирусът е поредният грип, който ще отмине – сега са 10,1%, а преди – 5,2%.

56% от българите смятат, че опасността от COVID-19 е преувеличена, сочи проучване

Промяната в отношението на българите за пандемията от COVID-19 явно се дължи на нейния обхват и продължителност, коментират социолозите.

Респондентите са отговорили и на въпрос „Коя е най-важната тема за българите след извънредното положение“. За 82,4% от запитаните най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, породени от кризата с коронавирус.

Почти всеки втори българин се страхува от коронавируса, сочи проучване (графики)

Отминаването на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% това е разхлабването на мерките. 24,3% пък открояват като важна тема състоянието на здравната ни система след кризата.

На въпроса „Коя институция е имала най-важната роля в борбата с коронавируса“ почти с равен дял анкетираните подреждат Министерски съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб – 30,2%. Народно събрание е институцията с най-важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да отговорят на този въпрос.

Почти всеки втори българин се страхува от коронавируса, сочи проучване (графики)

Източник: “Барометър България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Peter Dochev

    27 Юни 2020

    Властите по света и в юБългария участваха в създаването на лъжеепидемията най-брутално. Какви мерки те могат да предприемат за решаване на икономическата криза, котано единствената мярка е да спрат аферата с епидемията.Свидетели сме на една злонамерена манипулация на целия свят.

Реакции