<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100467" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брендо моли с...

По-високи данъци за алкохола в ЕС препоръча Световната здравна организация

20 Септември 2021
0 330

Удвояване на данъците върху алкохола в Европа препоръча Световната здравна организация (СЗО). Това е мярка за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, съобщи АФП.

Учени намериха начин да превръщат утайка от кафе в алкохол

По-високи данъци за алкохола в ЕС препоръча Световната здравна организация

Увеличаването на данъците върху алкохолните напитки е “една от най-добрите мерки” за предотвратяване на рака с “потенциално голямо въздействие”, заяви европейският офис на СЗО, като добави, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

СЗО заяви, че моделните му прогнози показват, че “приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в Европейския регион на СЗО чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки”.

Това представлява около шест процента от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързан с алкохола в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко държави от Централна Азия.

Регионалният офис на СЗО заяви, че изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година “са причинени от алкохол”.

За СЗО настоящите нива на данъчно облагане на алкохол остават “ниски” в много части на Европа, особено в 27-членния Европейски съюз. Русия, Великобритания и Германия биха спасили най-много животи, като приемат данъчната мярка, като ще бъдат предотвратени съответно 725, 680 и 525 смъртни случая, според модела, публикуван в списание The Lancet.

В публикацията се казва, че удвояването на данъците ще помогне по-специално за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700). Според СЗО 4,8 милиона нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.

Източник: Актуално

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции