<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекорден бро...

По-евтино е да се предотврати Covid-19, отколкото да се излекува, сочи доклад

31 Октомври 2020
0 872

Светът трябва да възприеме нов подход, за да предотврати бъдещи пандемии, които могат да убият още милиони хора, сочи нов доклад на Междуправителствената научно-законодателна платформа на Биоразнообразието и Екосистемите, цитиран от bTV.

Според организацията, основана от ООН, това може да се случи, ако контактът между хора, диви животни и добитък бъде максимално ограничен, за да се намали рискът от вируси и бактерии да преминават от животни на хора. Такъв подход би спрял непознати болести да се разпространят масово.

От организацията коментират също, че общият подход трябва да се спазва по цял свят.

„Предотвратяването на бъдещи пандемии ще бъде в пъти по-евтино, отколкото последиците им“, коментират в доклада.

От организацията призовават да се създадат специални условия на работа за хората, работещи с животни в света. Те трябва да имат бърз достъп до медицински грижи. Призовават също да се консумира по-малко месо и да не се злоупотребява с околната среда.

„Без координиран глобален план още хора ще умрат от бъдещи пандемии по-опасни от Covid-19“, казват от организацията.

Цифрите сочат, че до следващото лято настоящата пандемия от новия коронавирус ще е коствала на световната икономика 16 трилиона долара.

Авторите на доклада предупреждават, че на годишна база се регистрират повече от пет нови заболявания. 70% от всички нови зарази като ебола и зика, както и почти всички патогени с пандемичен потенциал – инфлуенца, ХИВ и новия коронавирус – са с животински произход.

В доклада е посочено още, че бозайниците и птиците носят в себе си повече от 1 млн. непознати вируси.

„Пандемиите стават все по-чести. Без превантивни стратегии, те ще се появяват все по-често, ще се разпространяват по-бързо, ще убиват повече хора и ще повлияят на глобалната икономика по най-унищожителния начин“, пише в доклада.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции