<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38284" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пакистанско ...

Правилно ли е решението на Фейсбук да не премахва “дийп фейк” видеата? (видео)

17 Юни 2019
0 1787

През последните две седмици, визуалните художници Бил Постърс и Даниел Хоуи качват видеоклипове в Инстаграм, които показват как Ким Кардашиан, президентът Доналд Тръмп, главният изпълнителен директор на Фейсбук  Марк Зукърбърг и други хвалят техния арт проект “Spectre”.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Posters (@bill_posters_uk) on Jun 7, 2019 at 7:15am PDT

 

 

Видеоклиповете обаче не са реални. Те са “дийп фейк” видеа, които са променени със софтуер за замяна на диалога във видеото, с помощта на изкуствен интелект, за да изглежда, че човекът в него прави или казва нещо, което не е истина.

 

 

“Spectre изследва силата на технологиите и нейните последици върху нашата неприкосновеност на личния живот и демокрацията. Без външен надзор, прозрачност или регулация всички сме оставени на милостта на политиката на Фейсбук за публикуване – това е основата на проблема”, твърди Постърс.

 

 

Той обяснява, че проектът е създаден, за да накара хората да се замислят повече за „силата на технологиите и да решат дали са доволни от факта, че много наши лични данни се анализират, продават, търгуват и използват за предсказване на нашето поведение и влияние върху вземането на решения”.

 

 

Изправена пред една от първите си възможности да премахне “дийп фейк” съдържание, Фейсбук обаче се въздържа.

 

 

От компанията заявиха, че планират да ги третират по същия начин, по който третират всяка форма на фалшиви новини на своята платформа.

 

 

“Ако трета страна потвърди факта, че съдържанието е фалшиво, ние ще го премахнем от препоръчаното съдържание на Инстаграм, а също така няма да може да се намери и посредством хаштагове”, каза говорител на Инстаграм миналата седмица по време на “TechCrunch”.

 

 

В случай, че трябва да сме честни, решението на Фейсбук е донякъде добро, защото показва последователност в начина, по който компанията планира да се справи с такъв тип съдържание.

 

 

Компанията бе разкритикувана по-рано тази година, когато избра да не премахне манипулиран видеоклип на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в който тя изглеждаше пияна.

 

 

След като видеоклипът бе споделен и прегледан милиони пъти, компанията реши да ограничи значително възможностите той да се разпространява чрез нюз фийда и добави предупредителен текст, който предупреждава потребителите, че видеоклипът е редактиран.

 

 

Видеото на Пелоси беше значително по-нискокачествено от видеата, публикувани от Постърс и Хоуи, въпреки че гласовете, използвани в клиповете на художниците определено показват, че има нещо нередно във видеоклиповете.

 

 

В крайна сметка действията на Фейсбук показват, че компанията е взела окончателно решение за политиката си срещу фалшивото съдържание: то ще остане онлайн и ако достатъчно потребители изразят недоволство, компанията ще предприеме действия, за да го премахне.

 

 

Не е ясно обаче дали това е правилната стратегия.

 

 

Засега “дийп фейк” материалите са още по-скоро новост, отколкото заплаха и често се появяват просто като доказателство за концепция, а не като нещо, което е създадено с лоши цели.

 

 

С наближаването на президентските на САЩ избори, кампаниите с фалшиви новини, които видяхме през 2016 година, може да се задълбочат, ако фалшивите статии се превърнат в правдоподобни видеоклипове на хора, които казват и правят неща, които всъщност никога не са направили.

 

 

Омер Бен-Ами, съосновател на “Canny AI” – компанията, която е създала клиповете за проекта “Spectre”, каза, че “дийп фейк” видеата и снимките ще бъдат все по-малко разпознаваеми в близко бъдеще.

 

 

“Ако една малка компания като нас може да направи нещо такова, то това означава, че правителствата вероятно ще се справят много по-добре и хората трябва да знаят за това”, заяви Бен-Ами.

 

 

Правителствата от своя страна, изглеждат особено притеснени за потенциала на “дийп фейк” материалите и способността им да нарушават и потенциално да променят националния дискурс.

 

 

Директорът на националното разузнаване на Съединените щати – Дан Коутс предупреди, че “дийп фейковете” вероятно ще играят огромна роля в изборите през 2020 година, а дори и след това.  Той предупреди, че се очаква технологията да се използва, за да се „повлияе върху кампании, насочени срещу Съединените щати и нашите съюзници и партньори”.

 

 

Добрата новина е, че се полагат все повече усилия за по-добро идентифициране на такива материали.

 

 

Хани Фарид, професор и експерт по криминалистика в Дартмутския колеж, е разработил софтуерен, който според него е 95% точен при идентифицирането на “дийп фейк” видеа. Министерството на отбраната на САЩ дори е създало свой собствен софтуер, предназначен да улавя видеоклипове с фалшиво съдържание.

 

 

Лошата новина е, че точността на тези софтуери обаче зависи от това, дали са обучени специално към дадения човек, участващ във видеото.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Posters (@bill_posters_uk) on Jun 1, 2019 at 3:47am PDT

 

 

Тъй като инструментите за създаване на “дийп фейк” материали стават все по-лесно достъпни и работят върху по-малко мощни компютри, диапазонът от потенциални цели на фалшивите видеоклипове се разширява от знаменитости до почти всеки, което означава и много по-широк кръг от потенциални фалшиви съдържания, за които трябва да внимаваме.

 

 

Джон Виласенор, старши сътрудник в института “Брукингс” предупреди, че “дори най-добрите методи за откриване, често ще изостават от най-напредналите методи за създаване”.

 

 

Предвид предизвикателствата, които представляват “дийп вейк” материалите, е почти задължително технологичните компании като Фейсбук да разработват ясни стратегии за справяне с проблема особено във време, в което тези материали стават все по-правдоподобни и с по-голям ефект. 

 

 

“Искането боговете от Силиконовата долина да се саморегулират е толкова полезно, колкото и да се поиска от индустрията за изкопаеми горива да предотврати промяната на климата.

 

 

Само информираността, дебатите и натискът за промени в културните норми на социалните медии и интернета, а също така и значимият демократичен контрол ще започнат да реформират индустрията, която застрашава нашите човешки права и демократични процеси”, твърди Постърс.

 

 

Сблъсквайки се с едно от най-големите предизвикателства в историята на социалните медии и интернет като цяло, Фейсбук даде ясно да се разбере каква ще бъде политиката ѝ срещу проблема и за момента и изглежда, че тя ще направи само малко повече от нищо.

 

 

 

Източник: Mic

 

Прочети повече Прочети малко
0
Коментари: 0
Реагирай Коментирай Сподели

Коментари

Реакции