Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Правителството на Румъния падна след вот на недоверие
Правителството на Румъния падна след вот на недоверие
10-10-19
добавено
225
прегледа

Румънският парламент успешно гласува вот на недоверие срещу социалдемократическото правителство на страната, водено от премиера Виорика Данчила, съобщава "24 часа".

 

ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАХА В РУМЪНИЯ, СЛЕД КАТО ПОЛИЦИЯТА НЕ МОЖА ДА СПАСИ ОТВЛЕЧЕНО МОМИЧЕ (ВИДЕО)

 

Така опозиционните партии ще трябва да сформират нов кабинет, начело с премиер, който ще бъде назначен от президента Клаус Йоханис. 

 

 

 

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ - ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА

 

 

Внесеното от румънските опозиционни партии предложение срещу правителството беше прокарано с 238 гласа при необходими най-малко 233 депутати в 465-местния парламент. Заседанието беше излъчено на живо от основните румънски телевизионни канали. 

 

 

 

 

Кабинетът загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият ѝ партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне. Националната либерална партия (PNL), най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, а лидерите ѝ заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

 

 

 

 

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

 

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

 

 

 

Източник: 24 часа