<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=69962" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От днес бълга...

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки в борбата с Covid-19 (видео)

27 Юли 2020
0 3797

Правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала зарди пандемията от Covid-19. Още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки. Всички те бяха представени от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

“Използваме мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем”, коментира премиерът.

115 са новите случаи на коронавирус, още двама души са починали

Той обяви, че днес коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10% в размер на 125 милиона и 300 000 лв.

„Ще предложим на договарящите се страни по Националния рамков договор средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на колективния трудов договор“, допълни министър-председателят.

Средства ще се отделят и по бюджета на социалното министерство за лични асистенти по Закона за личната помощ в размер на 122 милиона лв.

„За осигуряване на целогодишния размер на плащания за личните асистенти“, уточни Борисов. Предвижда се увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври в размер на 12 милиона лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври в размер на 4 милиона лева. Отпускат се и допълнителни средства по бюджета на Министерство на културата за творчески проекти на творци на свободна практика чрез Фонд „Култура“ в размер на 15 милиона лв.

По думите на Бойко Борисов, друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средствата от европейските програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 милион лв. за ангажираните медицински специалисти в борбата с коронавируса.

„Това са 1000-те лева за ангажираните специалисти на първа линия в размер на 67 милиона лв. до края на 2020 г.“, уточни премиерът.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции