Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Правителството се разграничи от Валери Симеонов по повод Ска Келер
Правителството се разграничи от Валери Симеонов по повод Ска Келер
02-12-18
добавено
2799
прегледа

Правителството се разграничи от Валери Симеонов по повод изказванията му за председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер. Това се случи след обаждане от Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорител на Еврокомисията. "Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави говорителят.

 

 

Миналата седмица Келер бе на посещение в България и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин и на нов път през Кресненското дефиле. По този повод Националният фронт за спасение на България (НФСБ) разпространи декларация до Министерството на външните работи, Европарламента, федералното правителство на Германия и коалиция "Алианс 90/Зелената партия", подписана и от Симеонов. В текста Келер бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка". НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.

 

За силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи Българският фонд за жените. Декларацията на Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер освен, че разтърси европейските медии с нейния маниер, предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, споделят от неправителствената организация. Оттам цитират влиятелния сайт politico.eu да казва, че „множество евродепутати са споделили, че новината за искането за изгонване на Келер очерня имиджа на България която в момент заема председателството в Европейския съюз от началото на януари“. 

 

Нещото което е още обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с „да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, изтъкват от Българския фонд за жените (БФЖ). Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато „турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.

 

През уикенда много жени изразиха отвращението си в подобен стил от декларацията на Валери Симеонов в социалните мрежи. Например Мира Петрова написа отворено писмо към Ска Келер в собствения си профил където казва: „С огромно неудобство бих искала да Ви изясня, какво всъщност е циничното съдържание, изведено още в предмета на декларацията на вицепремиера Симеонов. Изразът “Да намажем ските на Ска”, освен скандална игра на думи с името Ви, съдържа заплаха. Недвузначно Ви е отправена обидна сексистска заплаха за насилие". 

 

Министерски съвет се разграничи от нападките на Симеонов за Ска Келер, но трябва да се вземат мерки за по-решителни стъпки за спиране на конфликта за казуса Банско, който започва да създава освен вътрешно разделение в държавата и ужасяващ имидж на Българиям коментират от БФЖ и дават препоръка: "Една възможна крачка за това е приемането на предложението на алпиниста Боян Петров, който се обяви за втора кабинка, но заедно с ясна забрана и детайлна конкретизация на плана с ново писмено решение на Министерски съвет за строителство извън тази втората кабинка. Правителството вече го декларира многократно на думи, но без конкретизиращо решение на Министерски съвет с което да се избегнат отворените врати извън строежа на втора кабинка".

Източник: segabg.com