<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68229" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Настоящият щ...

Правителството увеличава двойно здравната пътека за Covid-19, готви се за “най-тежкото развитие” на ситуацията

03 Юли 2020
0 10439

Кабинетът на премиера Борисов планира увеличение на клиничната пътека при лечение на пациенти от коронавирус от 618 на 1200 лева, предаде Mediapool. Предложението идва от Лекарския съюз, след като Борисов обяви в петък, че правителството се готви за “възможно най-тежкото развитие на ситуацията с Covid-19”.

Решението идва на фона на стабилно увеличение на новозаразените с по над 100 нови случая дневно в последните 10 дни, както и ръст на хората в болница и на заразения медицински персонал.

161 са новите заразени с коронавирус у нас, няма починали за денонощието

“Засилваме готовността на болниците за лечение на коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията”, заяви в петък премиерът Бойко Борисов на среща на Националния оперативен щаб, цитиран от правителствения пресцентър.

На срещата здравният министър Кирил Ананиев е информирал премиера за предстоящото увеличение на цената на на пътеката за лечение на коронавирус, както и за други промени, свързани с лечението.

Премиерът е разпоредил на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас “с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани”.

Планираното увеличение на клиничната пътека ще влезе в сила от 1 август, съобщават от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса след среща с представители на Българския лекарски съюз.

До повишаването на клиничната пътека за лечение от коронавирус се стигна след настояване от страна на болниците, които твърдят, че сега тя е силно подценена и не покрива разходите им. По пътеката, която струва 618 лева се лекуват леките и средно тежките случаи, докато за по-тежките се ползват клинични процедури и по тях на болниците може да бъде платено по 2000-3000 и дори повече за лечението на един пациент.

И Борисов, и Радев признаха за комуникация и помощ към бизнеса (видео)

Освен повишаването на пътеката за лечение на коронавирус, се обмисля ръст и в цените на други пътеки. Както и НЗОК да плаща PCR теста при планов прием на пациенти в болница, за да не искат лечебните заведения пари от пациентите.

Източник: Mediapool

Снимка: Министерски съвет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции