<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Излезе докла...

Правосъдният министър Ахладова привидя доклада на ЕК като “положителен” (видео)

30 Септември 2020
0 1623

“Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатото в сътрудничеството с Европейската комисия.”

Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с новия доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

Правосъдният министър Ахладова привидя доклада на ЕК като &#8220;положителен&#8221;  (видео)

В същото време от доклада на ЕК става ясно, че безконтролността и безотчетността на главния прокурор е централна тема за България, що се отнася до върховенството на закона в България.

Излезе докладът на ЕК за България: Непрозрачни медии и безнаказана корупция

Ахладова настоя, че приоритетите на Комисията съвпадат с тези на правителството, но не посочи доколко те успешно се прилагат в страната ни.

“Комисията акцентира върху сфери, приоритетно насочени, за да гарантират върховенството на правото в Европейския съюз, които, мога да кажа, съвпадат с приоритетите на правителството.”

Правосъдният министър Ахладова привидя доклада на ЕК като &#8220;положителен&#8221;  (видео)
Снимка: БулФото

В доклада на Еврокомисията четем, че “липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг”.

Еврокомисията изрично споменава скандала “Апартаментгейт” и позицията на антикорупционната комисия, че няма конфликт на интереси. Политическото лобиране в България остава нерегулирано. Тези бележки отпаднаха от коментара върху доклада на министъра на правосъдието, като вместо това тя акцентира върху познати и изтъркани тези за доброто взаимодействие между съдебната и изпълнителната власти и успешните, по думите ѝ, наказателни преследвания на висши държавни чиновници.

Правосъдният министър Ахладова привидя доклада на ЕК като &#8220;положителен&#8221;  (видео)
Снимка: БулФото

“Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвани във всисоките етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения”, отбеляза тя и добави:

“В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети редица действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления. Става въпрос за министри, заместник-министри, народни представители, кметове на общини и райони.”

Източник: Mediapool

Видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции