<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83609" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Показаха неи...

Прасетата могат да бъдат обучени да използват компютърен джойстик

11 Февруари 2021
0 298

За тях отдавна се смята, че са по-умни от средното ниво на останалите домашни животни, но сега изследователи твърдят, че прасета са усвоили умението да ползват джойстик, което предполага, че са дори по-умни, пише The Guardian.

По-рано е установено, че прасетата могат да изпълняват множество задачи, включително решаване на пъзели с множество възможности за избор и да изпълняват команди като „седни“.

Прасетата могат да бъдат обучени да използват компютърен джойстик

Сега изследователите от САЩ твърдят, че са обучили успешно четири прасета да манипулират джойстик и да контролират курсора на монитора.

„Потенциално може да има повече неща, които прасетата са способни да учат, разбират и да реагират, отколкото сме предвиждали по-рано“, каза проф. Кендис Крони от университета Пърдю, който е съавтор на изследването.

Прасетата могат да бъдат обучени да използват компютърен джойстик

Наред с това изследователите представиха видеоигра, в която прасетата трябваше да използват джойстика, за да маневрират с курсора, докато той се сблъска с една от четирите стенни структури на екрана. При сблъсък играта издавала звук “bloop” и прасето получавало лакомство.

Екипът анализира на свой ред последните 50 опита на всяко прасе по сценариите с три, две и една стена, определяйки колко често прасето удря целева стена с първото си движение на курсора.

Прасетата могат да бъдат обучени да използват компютърен джойстик

Резултатите разкриват, че тримесечните мъжки прасета Хамлет и Омлет от Йоркшир са се справили със задачата по-добре в ситуация с две стени или единична стена на екрана, но не и когато имали пред себе си три стени.

Докато изследователите казват, че това може да се дължи на разликите в способността им да се разбере концепцията на играта, в случая може да са намесени и други фактори. Например, че прасетата са ограничени в способността си да боравят с крайници, както и че трябва да гледат едновременно надолу и нагоре по време на задачата, за да местят джойстика със зурлата си.

Екипът предполага, че сензорните екрани, а не джойстиците, могат да се окажат ценни при по-нататъшното изследване на когнитивните способности на свинете.

Източник: TheGuardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции