<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хора умират о...

Предизборно Тръмп може да позволи ваксиниране срещу Covid-19 без пълни клинични тестове

24 Август 2020
0 895

Администрацията на президента на Съединените щати Доналд Тръмп обмисля да пусне в действие ваксината срещу коронавируса в ускорена процедура преди президентските избори през ноември, пише Financial Times.

За да бъдат заобиколени регулаторните стандарти от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ може да се позоват на разрешение за спешна употреба. Към този момент най-добри шансове има продуктът, разработен от фармацевтичната компания AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.

Според разрешението, ако началните клинични тестове на британската ваксина са приключили успешно, тя ще може да бъде въведена още през октомври.

Шефове в Австралия искат да имат право да уволняват служители, ако откажат ваксиниране срещу Covid-19 (видео и снимки)

Американските научни агенции предвиждат за целта да бъдат проведени тестове върху най-малко 30 000 участници, като AstraZeneca до момента обаче има само 10 000 доброволци, според направено проучване във Великобритания. По-мащабни тестове се предвиждат на по-късен етап и след евентуалното разпространение на продукта в САЩ.

Според местни анализатори, осигуряването на ваксината преди президентските избори през ноември ще облекчи малко Доналд Тръмп от критиките, които търпи и обвиненията, че не се справя с пандемията.

Ускореното прилагане обаче може да доведе не само до нова здравна криза в САЩ, но и до вълна от недоверие към бъдещето прилагане на регламентирано одобрена ваксина не само там, но и в останалия свят.

Русия ще изпробва ваксината срещу Covid-19 върху 40 000 души, след като Путин обяви, че действа

Първата страна, която регистрира ваксина срещу Covid-19 бе Русия. Самият президент Владимир Путин заяви, че “Sputnik V” е ефективна и достатъчно добра, за да бъде приложена масово. С твърдението си Путин настрои международнато научна общност срещу себе си, защото предложената ваксина не е преминала трети етап от тестовете и е потенциално опасна.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции